Danmark öppnar för hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Danmark godkänner från och med natten mot lördag, den 1 augusti, resande från alla regioner i Sverige, uppger det danska utrikesdepartementet.
Ett väntat besked, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sedan tidigare tillät Danmark svenskar från tolv regioner där smittspridningen ansågs tillräckligt låg att resa in i Danmark.

Nu bedöms hela Sverige uppfylla de danska kriterierna för låg smittrisk och hela landet är öppet för danska resenärer och tvärtom, enligt det danska utrikesdepartementet.

Det danska kravet för att tillåta inresa är att antalet covid 19-smittade i ett land ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare. Vissa förbehåll ligger dock kvar. Svenskar från Skåne, Blekinge och Halland får resa in i Danmark utan särskilda skäl – men de som kommer från resten av landet måste ha skäl eller minst sex bokade övernattningar i Danmark för att släppas in.

De bokade övernattningarna ska bevisas. Övriga skäl är exempelvis att jobba i landet eller att du ska besöka en närstående.

Tegnell: Väntat besked

Statsepidemiologen Anders Tegnell är inte förvånad över danskarnas beslut.

– Det var väntat, eftersom vi har kommit ner på så pass låga nivåer i Sverige nu, säger han till TT.

Egentligen, säger Anders Tegnell, ligger Sverige över den gräns som danskarna satt upp, för hur många fall som ska ha rapporterats de senaste 14 dagarna.

– Men Danmark är lite mer flexibelt än andra länder och tittar också på trender och då har de sett att den går snabbt neråt i Sverige.

Resebolagen: ”Jättepositivt”

Stena Line och SJ som normalt trafikerar från Sverige till Danmark med färja och med tåg välkomnar beskedet.

– Detta är första gången sedan mars som man inte har några restriktioner mellan de båda grannländerna. Det ser vi såklart jättepositivt på, säger Carl Mårtensson, presschef vid Stena Line.

SJ meddelar att man nu drar igång processen för att kunna återuppta tågtrafiken över Öresundsbron. När det kan ske är ännu oklart.

Danskar får resa till Portugal

Sverige kvarstår som ”gul-listat” av danska UD, vilket innebär att danskar fortsatt ska vara ”extra försiktiga” om de tar sig över Öresund. Danmark öppnar även för resor till Portugal.

Danmark lägger till Rumänien till listan över länder som danskar helt avråds från att resa till. Sedan tidigare finns Bulgarien, Irland och Luxemburg på den listan.

Rättelse: I en tidigare artikel framgick att Danmark öppnar för resande redan från i dag torsdag. Rätt är att gränsen öppnas från och med natten mot lördag den 1 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet