Claes Frostell, vice ordförande för Svensk förening för anestesi och intensivvård kommenterar överlevnadssiffrorna på IVA. Foto: Janerik Henriksson, TT / Salim Alsabbagh, SVT

Därför är IVA-statistiken om överlevnad svårtolkad

Uppdaterad
Publicerad

Preliminära uppgifter från Karolinska Universitetssjukhuset visar att nästan åtta av tio av patienter med covid-19 som vårdats på IVA överlever. Nya siffror från intensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att nästan sju av tio överlevt. Men hur tillförlitlig är egentligen den här statistiken?

”Vi har en intensivvårdsöverlevnad just nu på 80 procent”. Det meddelade David Konrad, överläkare för intensivvården på Karolinska Universitetssjukhuset (KU) i Stockholm i SVT:s Helgstudion för knappt två veckor sedan.

Uppgiften baserades på de 62 första patienterna som skrivits ut ur intensivvården på KU. Sjukhuset redovisade att 48 av dem (eller 77 procent) fortfarande var i livet.

Coronapandemin

Ny statistik från Uppsala

SVT Nyheter har nu också tagit del av statistik från intensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Här hade man fram till måndagen vårdat totalt 65 patienter med covid-19 på IVA.

Av dessa har 43 patienter skrivits ut ur intensivvården varav 29 fortfarande är i livet och 14 avlidit. Det ger en intensivvårdsöverlevnad på 67 procent, alltså tio procentenheter lägre än vad som redovisats på KU tidigare.

Men vilka slutsatser kan man egentligen dra av dessa siffror?

Inte särskilt många enligt Rafael Kawati, sektionschef för IVA på Akademiska sjukhuset, som menar att det är för tidigt att räkna på överlevandestatistik.

Även David Konrad, på KU har flaggat för att det är för tidigt att dra några hårda slutsatser.

– Det här är väldigt preliminär information och vi vet ju inte hur det här ser ut över lång tid, sa han bland annat i en intervju med Sveriges Radio.

Kommer inte veta innan höst

Enligt Claes Frostell, vice ordförande för Svensk förening för anestesi och intensivvård, kommer vi troligtvis inte ha någon tillförlitlig statistik gällande intensivvårdsöverlevnad förrän tidigast i höst.

– I andra material där vi tittat på patienter som genomgått en intensivvårdsperiod för akut lungsvikt så vet vi att vi har en fortsatt dödlighet åtminstone efter 30-dagar.

Det finns alltså en risk för fortsatta komplikationer även efter avslutat intensivvård, därför är det inte ovanligt att sjukhus väntar upp till tre månader efter insjuknandet innan man drar några slutsatser om hur det gick för patienten vid ett specifikt vårdtillfälle.  

– Vi är inte där ännu, vi måste vänta till i höst innan vi har de siffrorna. Och då förhoppningsvis med ett större antal patienter, säger Claes Frostell.

Överlevnad intensivvård

SVT Nyheter har kontaktat universitetssjukhusen gällande överlevandestatistik för covidpatienter i intensivvården.

  • På intensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala hade man fram till måndagen vårdat totalt 65 patienter med covid-19, varav 22 patienter fortfarande vårdas. 14 patienter har avlidit. Rafael Kawati, sektionschef för IVA på Akademiska sjukhuset, menar att det är för tidigt att räkna på överlevandestatistik.  
  • Region Östergötland, där Universitetssjukhuset i Linköping ligger, uppger att de inte har någon samlad bild i nuläget.  
  • Skånes universitetssjukhus, SUS, uppger att de än så länge har intensivvårdat relativt få patienter med covid-19 och att de därför inte vill lämna ut siffror på sjukhusnivå.  
  • Karolinska Universitetssjukhuset har tittat på de 175 första intensivvårdade patienterna med covid-19 och sett att 48 av de 62 patienter som har skrivits ut har överlevt intensivvårdsbehandlingen. Övriga 14 patienterna har avlidit. SVT Nyheter har varit i kontakt med KU för uppdaterade siffror men sjukhuset vill inte lämna ut något ytterligare i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet