David Konrad, överläkare på IVA Karolinska universitetssjukhuset. Foto: SVT/TT

Överläkare: Över 80 procent överlever intensivvården

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler patienter skrivs ut från intensivvården på Karolinska – och över 80 procent av de som skrivits ut från intensivvården överlever. Situationen är betydligt bättre än befarat, säger David Konrad, överläkare på IVA Karolinska universitetssjukhuset.

Intensivvården på Karolinska sjukhuset i Stockholm klarar än så länge av belastningen av coronapatienter bättre än förväntat, enligt David Konrad som är överläkare och funktionschef på Karolinska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning. I dag är 177 intensivvårdsplatser öppna på Karolinska universitetssjukhusen, men de är redo att gå upp till 216 om det skulle behövas.

– Det finns fortfarande lediga platser kvar, inte bara på Karolinska utan det är intensivvården i Stockholm i stort som gjort en makalös ökning. Jag tror att vi nu ligger sammanlagt på över 300 procent mot var vi normalt ligger, så det är många som kämpar, säger David Konrad i Helgstudion.

Allt fler skrivs ut: ”Finns en liten avmattning”

I nuläget vårdas 127 coronapatienter inom intensivvården i på Karolinska. Varje dag skrivs mellan sex och tolv nya intensivvårdspatienter in.

– Men vi ser också nu att det är fler och fler som skrivs ut från intensivvården, så vi närmar oss litegrann den platåfas man talar om. Det finns en liten avmattning – den kan vara temporär, det är för tidigt att säga – men det ser lite bättre ut, säger David Konrad.

Över 80 procent överlever intensivvården

Efter att ha undersökt hur det gått med de första patienterna som skrivs ut från intensivvården på Karolinska har man preliminärt kommit fram till att drygt åttio procent av dem som skrivs ut från intensivvården också överlever – även om det kan ta lång tid att bli helt återställd.

– Det är mycket positivt, vi hade befarat en mycket värre situation än så. Så det ser väldigt bra ut, men man ska inte dra slutsatser för tidigt. Vi är nöjda och glada att det ser ut så här just nu, men vi måste vara lite försiktiga med att ropa hej för tidigt, säger David Konrad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.