På onsdagsmorgonen fanns det mellan 300 och 400 lediga slutenvårdsplatser i länet, berättar Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: SVT och TT

Prognosen: Dubbelt så många slutenvårdsplatser behövs

Publicerad

Folkhälsomyndighetens nya prognos visar att det kan behövas fler än 2000 slutenvårdsplatser under kampen mot covid-19. Det är mer än dubbelt så många platser jämfört med prognosen för tre veckor sedan.

För mindre än tre veckor sedan, den 20 mars, var Folkhälsomyndighetens prognos att Region Stockholm skulle behöva knappt 1000 slutenvårdsplatser och 300 intensivvårdsplatser.

Nu har de gjort en ny prognos, och där är behovet av slutenvårdsplatser mer än det dubbla, över 2 000. Även behovet av intensivvårdsplatser har ökat, men inte lika mycket.

Corona i Stockholm
Foto: Grafik:Henrik Crona

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson fanns det under onsdagsmorgonen mellan 300-400 lediga slutenvårdsplatser och runt 60 lediga intensivvårdsplatser.

Hittills har man inte behövt öppna Älvsjö sjukhus för att ta emot patienter.

– När vi ser att vi närmar oss punkten att vi uttömt sjukvårdssystemets all kapacitet, då kommer vi att säga till i god tid att vi behöver öppna Älvsjö så att vi kan trimma in personal och annat där, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet