Foto: Björn Lindgren/TT

Därför drog 32-åringen kniv vid sammandrabbningen

Uppdaterad
Publicerad

Han har tigit sig igenom polisförhören men i dag gav den 32-årige nazisten sin bild av händelserna på Möllevången för drygt två år sedan. I rätten står han och en medåtalad nu åtalade för bland annat mordförsök.

32-åringens bild är en helt annan än den som tidigare getts av målsägarna. Ett 20-tal personer ska ha följt efter dem, kastat flaskor och ropat ”nassesvin”. Gänget attackeras och 32-åringen försöker försvara en kamrat.

– Jag hade min arbetskniv i fickan som jag tar fram, berättar 32-åringen. Sedan försöker folk dra i mig och slå mig. Jag träffar mannen med flaskan mot armen med min kniv som sedan flyger undan.

Mordförsök på Möllevången

– Jag hamnar på marken och tänker att nu är det helt kört.

”Jag är less på att media ska rota i allt”

32-åringen berättar känslosamt och inlevelsefullt, svarar detaljerat på de flesta frågor. Han menar att han bara dragit kniven för att hålla undan den hotfulla gruppen som omringade honom. Och åklagaren frågar varför han inte har berättat detta för polisen tidigare.

– Jag är less på att media ska rota i allt och störa utredningen, förklarar han.

Den andra åtalade, en 29-årig man, gav en liknande bild av förspelet till bråket. Men han blev nedslagen och har inga minnesbilder av själva sammandrabbningen. Därför kan han inte svara på åklagarens fråga om det var han som satt på Showan Shattak och slog honom.

– Det kan ha varit jag, men det kan lika väl inte ha varit jag.

Greps i Ukraina

Att rättegången hålls först 28 månader efter händelsen hänger samman med att 32-åringen har varit försvunnen. Han efterlystes internationellt efter en dryg vecka och greps i Ukraina i november i fjol. I mars utämnades han till Skåne.

– Jag hade inget pass, det var indraget, löd hans förklaring inför rätten. Och på ambassaden skulle de ha gripit mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet