Så här ser den uppdaterade skalan ut.

Därför har vi kompletterat den politiska vänster-höger-skalan i våra partiledarutfrågningar

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att vi pratar om visioner och ideologi i utfrågningarna kommer vi att be varje partiledare att placera in sitt parti på en ny politisk skala.

Vid sidan av den traditionella vänster-höger-skalan har vi valt att komplettera med den nya politiska skalan för att beskriva värderingskonflikterna i svensk politik. Medan vänster-högerskalan mest har gällt ekonomi och fördelningspolitik har den nya skalan oftare använts för att ge en bild av de politiska partiernas restriktiva eller generösa inställning i migrationsfrågor.

Flera statsvetare, också internationellt, har de senaste åren använt denna nya skala som kommit att kallas GAL/TAN-skalan, där GAL står för ”grön, alternativ och libertariansk” och TAN står för ”traditionell, auktoritär och nationalistisk”. Vi har samrått med Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Nyhetsbloggen

Vi har förenklat skalan för att göra den mer begriplig för våra tittare och låter den löpa mellan Global och Traditionell. På ena sidan öppenhet och globalism och på den andra traditioner och nationalism. Traditionalisten vill till exempel stärka rättsväsendet och nationalstaten, begränsa invandring och frihandel. Mot det står en öppenhet mot andra värderingar som HBTQ, mångkultur och stöd till minoritetsgrupper. Här finns också en positiv syn på frihandel och internationalism.

Utfrågningarna sänds följande datum i SVT1 och SVT Play:

Torsdag 16/8 Utfrågning (KD), 20.00-21.30

Söndag 19/8 Utfrågning (MP), 20.00-21.30

Tisdag 21/8 Utfrågning (S), 20.00-21.3

Torsdag 23/8 Utfrågning (V), 20.00-21.30

Söndag 26/8 Utfrågning ( C), 20.00-21.30

Tisdag 28/8 Utfrågning (L), 20.00-21.30

Torsdag 30/8 Utfrågning (M), 20.00-21.30

Söndag 2/9 Utfrågning (SD), 20.00-21.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet