• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde i Uddevalla med kraftig rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Agenda i SVT tar upp kösystemet till friskolor. Foto: SVT

Därför intervjuar Agenda tidigare toppdiplomat om Nato

Publicerad

Den 28 juni träffas Natoländernas ledare i Spanien. Inför toppmötet pågår förhandlingar mellan Sverige, Finland och Turkiet om de nordiska länderna ska få bli medlemmar i försvarsalliansen. Turkiet ställer flera krav för att godkänna medlemskapen, bland annat att Sverige och Finland terrorklassar kurdiska organisationer som Turkiet anser är kopplade till PKK, en kurdisk organisation som redan är terrorklassad av Sverige och Finland.

USA är Natos överlägset största och mäktigaste land. I Agenda söndag 19 juni intervjuas den amerikanske före detta toppdiplomaten Kurt Volker om vad USA kan göra för att få Turkiet att släppa sitt motstånd och hur han ser på chanserna att nå en uppgörelse till toppmötet.

Kurt Volker var USA:s ambassadör vid Nato 2008-2009 och deltog då i förhandlingar med Turkiet för att få landet att godkänna Danmarks tidigare statsministern Anders Fogh Rasmussen som ny generalsekreterare för Nato. Turkiet var upprört över att danska tidningar utan konsekvenser kunde publicera satirteckningar av profeten Muhammed som många muslimer tyckte var hädiska, men godkände till slut Fogh Rasmussen som ny Natochef.

Kurt Volker har haft flera andra toppositioner inom den amerikanska utrikesdepartementet. 2017-2019 var har USA:s sändebud till Ukraina. Han lämnade uppdraget efter rapportering om att President Trump villkorat militärt bistånd till Ukraina med att president Volodymyr Zelenskyj hjälpte till att hitta uppgifter som kunde skada Joe Biden i presidentvalskampanjen

Volker anklagades för att ha hjälpt Trumps advokat att träffa rådgivare till Zelenskyj. Under den följande riksrättsförhandlingen mot president Trump i kongressen, lämnade Kurt Volker vittnesmål som bedömdes stärka anklagelserna att Trump agerat i strid mot USA:s intressen.

I dag är Kurt Volker bland annat knuten till den oberoende tankesmedjan CEPA, Center for European Policy Analysis, med säte i Washington DC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet