• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klas Eklund och Anna Seim i Agenda. Foto: Agenda

Därför står svenska kronan så lågt: ”Sverige har dåligt rykte”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kronan är rekordsvag. Enligt ekonomer beror det delvis på att valutanhandlare utomlands har en bild av Sverige som en svag och opålitlig ekonomi.

– Det är inne att prata illa om Sverige, säger seniorekonomen Klas Eklund i söndagens Agenda.

Kronans värde bestäms av omvärldens blick på oss. Det är delvis därför den är så svag, menar ekonomerna Anna Seim och Klas Eklund.

– En tungt bidragande faktor är att det är så stor osäkerhet på marknaderna globalt. Då söker man sig till stora, stabila valutor, säger Anna Seim, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

En annan bidragande faktor är att många valutahandlare tror att Sverige står inför en stor ekonomisk kris. Framför allt oroar sig många för problem med den kommersiella fastighetssektorn, som eventuellt skulle slå in i banksektorn och orsaka en stor svensk bankkris. Det berättar Klas Eklund, seniorekonom på advokatbyrån Mannheimer Swartling.

– Det är lite inne att tala illa om Sverige. Om valutahandlarna tror att Sverige går in i en kombinerad fastighets- och bankkris, så blir hela svenska ekonomin ännu svagare, och då vill de ännu mindre vara i Sverige, säger Klas Eklund.

”Medicinen är fortsatta räntehöjningar”

Valutaanalytikern Francesco Pesole på den internationella storbanken ING delar uppfattningen om att den svenska ekonomin har fått dåligt rykte.

– Valutahandlare ser en rad nationella och internationella faktorer som tillsammans visar att den svenska ekonomin kommer att drabbas av en lång period av ekonomisk nedgång. Därför satsar de mot svenska kronan, säger han.

Han anser att för att höja värdet på den svenska kronan är det viktigt att Riksbanken visar att de är beredda att fortsätta höja räntan. Det menar han skulle vara en signal att de inte är oroliga för läget på fastighetsmarknaden.

Men varken Anna Seim eller Klas Eklund håller med om att höjda räntor är rätt väg att gå.

– Att höja räntorna kommer ju att sabba fastighetsmarknaden ännu mer, säger Klas Eklund.

– Riksbanken ska föra en penningpolitik som ska få ner inflationen, och då är det viktigt att man är framåtblickande. Man måste se vad räntehöjningarna vi redan har haft har för effekter på ekonomin, säger Anna Seim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.