”De kan helt ta kål på en bank”

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank utreds av amerikanska myndigheter och riskerar dryga böter. Enligt SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt delade amerikanska myndigheter ut böter till banker och företag på totalt 230 miljarder dollar mellan åren 2009 och 2014.
– De kan helt ta kål på en bank, säger hon.

Som exempel finns finansbolaget UBS som fick betala böter på 780 miljoner dollar 2009, och banken BNP Paribas som år 2015 tvingades betala böter på rekordbeloppet 8,9 miljarder dollar.

– Det ger anledning för Swedbank att vara oroliga, säger Carina Bergfeldt.

Vad är det allvarligaste som amerikanska myndigheter skulle kunna göra mot Swedbank?

– Det absolut allvarligaste är att de kan gå in och ge en bank dollarförbud, vilket skulle innebära att de inte längre får handla i amerikansk valuta. Många företag i Sverige handlar inte med svenska kronor utan de väljer att i stället handla med dollarn. Dollarn ses som stabil och företagen de handlar med kanske föredrar dollar.

Vid ett sådant scenario skulle många stora kunder försvinna över bara en natt, säger Carina Bergfeldt.

– Blir du av med ditt tillstånd att handla med dollar, då dör du som bank. Men det ses nu som ganska osannolikt att man skulle gå så hårt åt Swedbank.

Se klippet i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet