Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Swedbank: ”Det har varit en väldigt tuff dag”

Uppdaterad
Publicerad

Efter onsdagens razzia av Swedbanks huvudkontor som lett till utökade misstankar om grovt svindleri uttalar sig bankens vd Birgitte Bonnesen.
– Det här har varit en väldigt tuff dag för Swedbank, våra medarbetare och aktieägare, säger hon i ett pressmeddelande.

När Ekobrottsmyndigheten meddelat att Swedbank misstänks för grovt svindleri – ett brott som kan ge upp till sex års fängelse – publicerar Swedbank ett pressmeddelande.

– I det här läget vill jag som vd tydliggöra att jag kommer att göra allt i min makt för att på bästa sätt hantera den uppkomna situationen, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef, i Swedbanks skriftliga pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Vi är i en bransch som är beroende av förtroende och jag förstår verkligen allvaret.

Bonnesen uppger att ingen blivit delgiven misstanke om brott av Ekobrottsmyndigheten (EBM).

– I linje med vad vi kommunicerat tidigare, och vid denna tidpunkt, har ingen individ eller legal enhet blivit delgiven någon misstanke om brott. Vi kommer att samarbeta med EBM och avvaktar myndighetens slutsatser.

”Allvarliga anklagelser”

Hon anser att banken talar sanning och uppträder korrekt. Banken kommer också samarbeta med myndigheterna, meddelar Bonnesen.

– Vi har idag sett allvarliga anklagelser i media, bland annat uttalanden om att vi har vilselett amerikanska myndigheter. Det är Swedbanks uppfattning att vi är sanningsenliga och korrekta i vår kommunikation med samtliga myndigheter.

– Vi kommer även fortsatt att samarbeta med alla relevanta myndigheter kopplat till dessa frågor, säger Birgitte Bonnesen i det skriftliga pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet