Swedbanks stämma hålls i morgon torsdag. Foto: TT

Storägarna stödjer Bonnesen – ändrar sig inte om ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks två största ägare kommer att rösta för ansvarsfrihet för styrelsen vid morgondagens bolagsstämma. Det beskedet lämnar man till SVT.

Tidigt i morse publicerade Uppdrag granskning och SVT Nyheter nya avslöjanden om att Swedbank vilselett amerikanska utredare, och hur Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort fått stora summor överförda via Swedbank.

Under dagen har också Ekobrottsmyndigheten genomfört en razzia mot bankens huvudkontor, som en del i den pågående förundersökningen om misstänkt insiderbrott.

Swedbank och penningtvätten

”Razzian måste analyseras”

Folksam har under dagen analyserat SVT:s senaste avslöjanden. Bolagets chefsstrateg inom ansvarsfull kapitalförvaltning, Carina Lundberg Markow, skrev vid åttatiden i morse till SVT att ”vi analyserar läget och eftersom det är ny info tar det ett tag”. Några timmar senare skrev hon att även informationen om razzian måste analyseras.

Folksam är Swedbanks näst största ägare. Både de och Sparbanksgruppen som är störst, meddelade redan för drygt två veckor sedan att man ville ge ansvarsfrihet till styrelse och vd.

Sparbanksgruppens ordförande Lennart Haglund skrev tidigare i dag till SVT att ”vi kan inte grunda våra ställningstaganden på påståenden i media” och ”vi ändrar inte uppfattning på uppgifter som ej bekräftats”.

Även Folksam står fast

Nu har Folksam lagt ut en kommentar på sin hemsida, som inte innehåller något nytt besked om ansvarsfriheten. Och när SVT talar med presschefen Kajsa Moström säger hon att det tidigare beskedet ligger fast.

– Det är ingen förändring på den punkten.

I pressmeddelandet skriver Folksam: ”Vi ser allvarligt på uppgifterna i rapporteringen i Uppdrag granskning och SVT. För Folksamgruppen är det viktigt att transparens och tydlighet präglar Swedbanks arbete mot penningtvätt. Det är en fråga om förtroende för banken som kan få allvarliga konsekvenser för bankens finansiella ställning. Det påverkar även våra kunder. Precis som vi tidigare kommunicerat väntar vi på tillsynsmyndigheternas granskning.

Ekobrottsmyndigheten har idag genomfört en razzia hos Swedbank. Vi kommenterar inte då den är en del av den pågående förundersökningen om obehörigt röjande av insiderinformation.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet