Foto: Naina Helén Jåma/TT

Storägare ger Swedbank tummen upp innan granskningsrapport om penningtvätt är klar

Publicerad

Swedbank anklagas för att tvättat ryska kriminella miljardsummor i Baltikum. Men redan innan en extern granskningsrapport presenterats ger svenska storägare styrelse och vd ansvarsfrihet.

Uppdrag granskning avslöjade att Swedbanks kontor i Baltikum kan ha tvättat ryska kriminella pengar – för motsvarande 40 miljarder svenska kronor. 

Avslöjandet fick banken att till slut tillsätta en extern granskning av uppgifterna. En rapport ska nu presenteras för storägarna innan bolagstämman den 28 mars. Men redan nu, innan de sett rapporten, vill svenska storägare ge styrelse och Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, ansvarsfrihet.

Swedbank och penningtvätten

Läget inför årsstämman

Så här ser det ut inför årsstämman:

Swedbanks största ägare, Sparbanksgruppen, vill ge ansvarsfrihet till styrelse och vd. Anledningen ska enligt en intervju i Svenska dagbladet vara att uppgifterna rör händelser före år 2018. 

Ömsesidigt ägda Folksam, som alltså ägs av kunderna, vill ge ansvarsfrihet. Det säger Folksams vd Jens Henriksson i en intervju i Dagens industri, men han vill inte låta sig intervjuas av SVT Nyheter i dag.

Pensionsbolaget Alecta skriver däremot till SVT att de vill avvakta utfallet av granskningsrapporten.

Branschkollegan AMF meddelar SVT Nyheter att de också vill avvakta med ansvarsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet