USA:s tidigare president Doland Trump. Foto: Tom E. Puskar/AP/TT

Delstatsåklagare drar Trump inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

En stämningsansökan mot USA:s tidigare president Donald Trump och tre av hans barn har lämnats till delstatsdomstolen i New York.

Fallet är civilrättsligt och handlar om Trumps verksamhet som fastighetsmogul. Familjebolaget misstänks för att systematiskt ha lurat samhället på pengar.

Chefen för delstatens justitiedepartementet Letitia James – som är demokrat – har tidigare sagt att hon har hittat ”betydande bevis” för att företaget Trump Organization har övervärderat tillgångar för att få lån, och har undervärderat dem för att sänka skatten.

Trump teg

I augusti utfrågades Donald Trump under ed i New York om sina fastighetsaffärer. Han valde då att tiga genom att åberopa det femte tillägget i den amerikanska författningen.

Tillägget innebär bland annat rätten att inte vittna mot sig själv, och inte svara på frågor.

2,7 miljarder i straffavgifter

Vid en pressträff efter onsdagens besked sade James till journalister att hon vill att den tidigare presidenten ska betala drygt 2,7 miljarder i straffavgifter – samt att förbjuda Trumps familj ”från att driva New York-affärer för gott” och hindra honom och hans företag från att köpa fastigheter i delstaten i fem år.

Förutom Trumps tre äldsta barn – Donald Jr., Ivanka och Eric Trump – nämns i stämningsansökan även de två mångåriga medarbetarna Allen Weisselberg och Jeffrey McConney.

Letitia James sade också att hennes kansli överlämnat en skrivelse om brottslig verksamhet i fallet till USA:s justitiedepartement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.