Foto: TT

Dokument som låg till grund för Trump-räd offentliggjorda

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska justitiedepartementet har offentliggjort ett dokument som låg till grund för FBI-räden mot Donald Trumps residens Mar-a-Lago tidigare i augusti. Av dokumentet framgår bland annat att FBI misstänkte att det fanns hemligstämplade handlingar i ex-presidentens bostad.

Det handlar om ett 38 sidor långt vittnesmål från en anonymiserad FBI-agent, ett så kallat affidavit, som förklarar varför man ville genomsöka Trumps ägor i Florida.

Dokumentet är kraftigt maskat – elva sidor är censurerade i sin helhet för att inte röja källor eller avslöja uppgifter som är känsliga för den pågående utredningen, skriver Reuters.

I vittnesmålets inledning konstateras att det pågår en brottsutredning gällande ”olämplig förflyttning och förvaring av hemligstämplad information” samt ”olagligt undanhållande av statliga handlingar”.

Hemligstämplade handlingar

Dokumentet innehåller inga nya detaljer om de hemligstämplade handlingar som FBI beslagtog under räden. Däremot framkommer ny information om de 15 lådor som det amerikanska riksarkivet National Archives begärde tillbaka från Trump tidigare i januari i år.

I de lådorna hittade man 184 dokument som var säkerhetsklassade, varav 25 dokument var märkta ”topphemliga”, enligt vittnesmålet.

”Det finns sannolika skäl att tro att ytterligare dokument som innehåller sekretessbelagda uppgifter som rör det nationella försvaret [...] för närvarande finns på adressen”, står det i dokumentet.

Enligt FBI-agenten fanns också skäl att tro att man skulle finna bevis för hindrande av rättvisa på platsen.

Dokumentet offentliggjordes på order av domaren Bruce Reinhart efter att medier har gått till domstol och begärt ut handlingen, med hänvisning till det stora allmänintresset. Det hör annars till ovanligheterna att liknande dokument offentliggörs i det här skedet av utredningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Donald Trump lämnade presidentämbetet i januari 2021 tog han med sig dokument till sitt residens i Florida. Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.