Foto: Julia Nikhinson/AP/TT

Efter razzian: Trump utreds för brott mot spionerilagen

Uppdaterad
Publicerad

FBI:s omtvistade tillslag mot Donald Trumps hem i Florida kan ha gett resultat. Ordern om husrannsakan, som nu offentliggjorts, visar att polisen beslagtog sammanlagt elva uppsättningar av hemligstämplade dokument under räden. Samtidigt framkommer att den tidigare presidenten utreds för brott mot spionerilagen.

På fredagskvällen, svensk tid, beslutade amerikansk domstol att offentliggöra de juridiska dokument som föranledde räden mot Donald Trumps hem i Florida i måndags. Beslutet fattades efter justitiedepartementet begärt att de skulle släppas till allmänheten med hänvisning till det stora allmänintresset, vilket Trump inte motsatte sig.

Dokumenten utgörs bland annat av en lista över de föremål som beslagtagits under tillslaget. Den visar att tog FBI med sig över 20 lådor, innehållande allt från fotoalbum till handskrivna lappar. Bland föremålen fanns dokument kopplade till benådningen av Trumps rådgivare Roger Stone, samt ”information om Frankrikes president”. Mer ingående beskrivningar än så finns dock inte på listan, enligt AP.

Flera dokument som hittades var klassade som ”topphemliga”, och var ämnade att aldrig lämna myndighetsbyggnader, skriver Wall Street Journal.

Uppgifterna om att hemligstämplade dokument hittats i bostaden tillbakavisas dock av Trumps advokater, som menar att de aktuella dokumenten inte längre är hemligstämplade. Detta då Trump själv ska ha lyft säkerhetsklassningen innan han lämnade Vita huset.

Utreder brott mot spionerilagen

Enligt uppgifter till Washington Post utfördes tillslaget på grund av misstankar om att Trump tagit med sig hemliga dokument kopplade till kärnvapen, vilket också tillbakavisats av den tidigare presidenten.

I de dokument som offentliggjorts framgår dock att FBI:s misstankar mot Trump är omfattande. Presidenten utreds bland annat för brott mot spionerilagen, en lag som förbjuder innehav eller överlämnande av information kopplad till rikets säkerhet, skriver Reuters. Exakt vad misstankarna består av återstår dock att se.

Tillslaget kritiseras

Tillslaget mot Donald Trumps hem har mötts av hård kritik från såväl republikanska partivänner som expresidenten själv. USA:s justitieminister Merrick Garland, som godkände räden, försvarar dock FBI:s agerande.

– Departementet fattar inte ett sådant beslut lättvindigt, sade han på en presskonferens på fredagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Donald Trump lämnade presidentämbetet i januari 2021 tog han med sig dokument till sitt residens i Florida. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.