”Roger Stone är nu en fri man”, skriver Vita huset i ett uttalande. Foto: Sam Corum/EPA

Trump upphäver straff för tidigare rådgivare

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har upphävt det fängelsestraff som den tidigare rådgivaren Roger Stone dömts till.

”Roger Stone är nu en fri man”, skriver Vita huset i ett uttalande.

I november i fjol dömdes Roger Stone för att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. I februari fastställdes fängelsestraffet till drygt tre år och nästa vecka var det tänkt att Stone skulle låsas in.

Presidentens upphävning betyder inte att domen mot Stone försvinner, vilket en benådning hade gjort.

”Roger Stone har redan lidit mycket. Han behandlades väldigt orättvist, liksom många andra i den här utredningen. Roger Stone är nu en fri man”, heter det i ett uttalande från Vita huset.

”Akt av barmhärtighet”

Stones advokat Grant Smith säger i ett uttalande att hans klient var ”otroligt hedrad att president Trump använde sin fantastiska och unika makt under USA:s konstitution för denna akt av barmhärtighet.”

Det här är inte första gången som Trumps regering ingriper för att hjälpa Stone. Då åklagarna i fallet yrkade på fängelse i sju till nio år, lade sig landets justitieminister William Barr i och sade att det var orimligt mycket. De fyra åklagare som hanterade fallet lämnade det i protest och en nyutnämnd åklagare rekommenderade i stället ett fängelsestraff på tre till fyra år för Stone.

”Två rättssystem”

Kritiken mot Trumps senaste beslut har inte låtit vänta på sig.

-Med Trump har vi nu två rättssystem i USA: Ett för Trumps kriminella vänner och ett för alla andra, säger demokraten Adam Schiff, som hade en framträdande roll i riksrättsprocessen mot presidenten.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, kallar Trump för ”en laglös president som betraktar justitieministeriet som sin personliga lekstuga”.

Stone åtalades inom ramen för särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av misstänkt samarbete mellan Trumpkampanjen och Moskva under den amerikanska presidentvalskampanjen 2016. Utredningen kunde inte leda i bevis att ett sådant samarbete skett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.