Robert Mueller frågas i dag i USA:s representanthus om Rysslandsutredningen. Foto: Jim Bourg/Reuters/TT

Mueller: Utredningen är inte en häxjakt

Uppdaterad
Publicerad

Andra halvlek har inletts i dagens maratonutfrågning av Rysslandsutredaren Robert Mueller. Hittills har demokraterna i USA:s representanthus inte fått någon ny information som kan användas mot president Donald Trump.

-Som jag sagt tidigare så är rapporten mitt vittnesmål, och jag kommer att hålla mig till vad som står i den, sade Mueller..

Efter att ha frågats ut av justitieutskottet i USA:s representanthus inställde sig Rysslandsutredaren Robert Mueller i underrättelseutskottet. Och redan i inledningsanförandena stod det klart att utfrågningen är politiskt laddad.

-Värst av allt är bristen på lojalitet mot vårt land. Det är vad som står på spel, nästa val, och valet efter det. Inget mindre än vår demokrati, sade den demokratiske utskottsordföranden Adam Schiff.

Trump och Ryssland

-Allt det här är politisk teater från Demokraternas sida, replikerade republikanen Devin Nunes.

Mueller själv valde ofta att besvara frågor genom att hänvisa till den rapport han lämnade i mars, men tog tillfället i akt att dementera ett ofta upprepat påstående från Trump.

-Utredningen är inte en häxjakt, sade Mueller inför underrättelseutskottet.

Sällsynt framträdande

Utfrågningarna utgör ett sällsynt offentligt framträdande från den tillknäppte Mueller och det krävdes ett hot om stämning för att få honom att inställa sig i representanthuset. Sedan han lämnade slutrapporten från sin två år långa utredning har han bara hållit en enda presskonferens och där svarade han inte på några frågor.

Demokraterna hoppades att utfrågning skulle ge ny ammunition att användas mot president Trump. Men Mueller punkterade omgående alla sådana förhoppningar.

-Som jag sagt tidigare så är rapporten mitt vittnesmål, och jag kommer att hålla mig till vad som står i den, sade Mueller inför justitieutskottet.

Rysk påverkan

Inför representanthuset upprepade Mueller rapportens slutsats att Ryssland på ett ”svepande och systematiskt vis” försökte påverka presidentvalet 2016 till Trumps fördel. Däremot kunde utredningen, förklarade Mueller, inte slå fast att någon medarbetare knuten till Trumps valkampanj medverkat till påverkansförsöken.

Angående den del av utredningen som är direkt knuten till Trump – de påstådda försöken att hindra rättvisans gång genom att försvåra utredningens arbete – slog Mueller fast att Trump försökt få honom sparkad. Däremot ville han inte anklaga presidenten för att ha brutit mot lagen.

-Baserad på justitiedepartementets riktlinjer och rättvisans principer kom vi fram till att vi inte kunde avgöra om presidenten begått brott, sade Mueller.

Laddade frågor

Representanter från såväl Demokraterna som Republikanerna har under dagen turats om att förhöra Rysslandsutredaren, och frågorna som ställts har flera gånger varit både polemiska och ledande. Mueller har flera gånger svarat med ett enstavigt ”ja”, ”nej” eller ”sant”. Som när en demokratisk kongressledamot frågade om det stämde att han under två år försökt få Trump att vittna i utredningen, och att presidenten vägrat.

-Sant, svarade Mueller.

Den republikanske ledamoten John Ratcliffe försökte få Mueller att erkänna att han kränkt Trumps medborgerliga rättigheter genom att lämna skuldfrågan hängandes i luften.

-Jag håller med ordföranden om att Trump inte står över lagen, men jag är jävligt säker på att han heller inte står under den, sade Ratcliffe och drämde frustrerat rapporten i bordet sedan Mueller försvarat sin position.

President Trump själv har hävdat att utredningen helt frikände honom. Något som Mueller – med ett entydigt ”nej” – i dag dementerade.

”Episk förnedring”

I halvtid, när utfrågningen i justitieutskottet var över, kommenterade Vita huset händelseutvecklingen.

”De senaste tre timmarna har varit en episk förnedring för Demokraterna”, säger pressekreteraren Stephanie Grisham i ett uttalande och fortsätter:

”Förvänta er mer av detsamma i andra halvlek.”

Fakta: Rysslandsutredningen

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller fick i maj 2017 uppdraget att som särskild åklagare undersöka Rysslands påverkan på valrörelsen 2016 samt huruvida president Donald Trumps kampanj agerat i maskopi med Moskva. Det hela har kallats Rysslandsutredningen.

Utredningen har resulterat i över 30 åtal, bland annat mot Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, rådgivaren Roger Stone och presidentens tidigare advokat Michael Cohen.

Mueller lämnade över sin rapport till justitiedepartementet den 22 mars. Han rekommenderade då inga ytterligare åtal. Justitieministern slog därefter fast att Trumpkampanjen inte gjort sig skyldig till samröre med Ryssland och hävdade att Trump inte försvårat pågående utredningar.

En redigerad version av Rysslandsutredningen, där bland annat känsliga uppgifter som rör pågående utredningar och underrättelsematerial hade maskats, offentliggjordes den 18 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet