Robert Mueller bryter tystnaden om Donald Trump. Foto: TT

Robert Mueller bryter tystnaden om Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Särskilde utredaren i utredningen kring rysk inblandning i det amerikanska valet 2016, Robert Mueller, har hittills hållit sig borta från att uttala sig i ärendet, men i dag bröt han tystnaden i en direktsändning.

– Om vi kände oss säkra på att presidenten inte hade begått något brott så hade vi sagt det. Men vi satte inte ned foten kring huruvida presidenten begick ett brott, säger han.

En två år lång utredning, ledd av särskilde åklagaren Robert Mueller, kom i april fram till att det inte funnits bevis för att Donald Trumps kampanj konspirerat med Ryssland under USA-valet 2016 – men att det inte heller gått att fria honom. I stället valde Mueller att låta justitieministern avgöra om något brott hade begåtts.

När Mueller i dag uttalade sig i en direktsändning dröjde det inte länge förrän Donald Trump twittrade.

Trump och Ryssland

”Inget ändras efter Mueller-rapporten. Det var otillräcklig bevisning och då är en person oskyldig i vårt land. Ärendet är stängt! Tack.”

Osannolikt att han döms

I Muellers uttalande under onsdagskvällen påpekar han att han inte kunnat åtala Trump eftersom justitiedepartementet inte har rätt att göra det. Det har väckt reaktioner i USA. En del demokrater har tolkat det som att han menar att det är upp till kongressen att åtala Trump. Så verkar även den republikanske kongressledamoten Justin Amash ha tolkat det på sin Twitter, där han skriver ”bollen är på vår planhalva”.

– Han är den enda sittande republikanske politikern som öppet har gått ut och sagt att presidenten borde ställas inför riksrätt, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Hon menar att Robert Muellers uttalande har ökat den redan ganska höga sannolikheten för att det blir en riksrätt, ett beslut som tas i representanthuset, där de flesta är demokrater.

– Men sannolikheten att han döms är i princip obefintlig eftersom han döms i senaten, och där republikanerna är en majoritet.

Lämnar sitt uppdrag

Samtidigt meddelar Robert Mueller att han kommer att lämna sitt jobb på justitiedepartementet för att gå tillbaka till sitt ”vanliga liv” efter utredningen. Han passade dock på att poängtera att han anser att det är viktigt att det amerikanska folket är medvetet om att Ryssland påverkade valet 2016, något som en stor del av rapporten handlade om.

– Det har ju försvunnit lite i den här diskussionen. Det var tydligt att det var viktigt för honom att säga. Det var en fåordig man, men varje ord han sa var genomtänkt med ett tydligt budskap, säger Carina Bergfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet