Den särskilde åklagaren Robert Mueller är klar med sin utredning om misstänkt rysk inblandning i presidentvalet 2016, bild till vänster. President Donald Trump till höger. Foto: TT

Inga bevis för att Donald Trump konspirerat med Ryssland under presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga bevis för att Donald Trumps kampanj konspirerat med Ryssland under USA-valet 2016 – men det går heller inte att fria presidenten. Det visar särskilde åklagaren Robert Muellers utredning.

”Fullständigt och totalt frikännande”, skriver Trump på Twitter.

Utredningen om Ryssland försökt påverka valet för att hjälpa Trump att vinna över sin rival, demokraten Hillary Clinton, har pågått i nästan två år. På söndagen skickade justitieminister William Barr ett brev till kongressen med de viktigaste slutsatserna som särskilde åklagaren Robert Mueller dragit om eventuell rysk inblandning, uppger AP.

”Utredningen kunde inte slå fast att medlemmar av Trumps kampanj konspirerade eller samordnade med den ryska regeringens aktiviteter för att blanda sig i valet”, står det i rapporten.

Trump och Ryssland

Går varken att fria eller fälla

Rapporten pekar inte ut några handlingar som bedöms vara obstruktion av rättvisan, men det går heller inte att slå fast att Trump är oskyldig.

”Även om den här rapporten inte slår fast att presidenten begick ett brott, så friar den honom heller inte”, står det i rapporten enligt Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott.

Mueller överlåter i stället till justitieministern att avgöra om något brott har begåtts, uppger ABC News.

Justitieminister Barr kommer att kallas till representanthusets justitieutskott för att vittna ”i ljuset av de väldigt oroväckande avvikelser” som framkommer i Barrs korta summering av Rysslandsutredningen, säger utskottets ordförande, demokraten Jerrold Nadler, enligt Reuters.

Kallat för häxjakt

President Donald Trump har återkommande kallat det hela för en häxjakt. Efter söndagens besked skrev han på Twitter:

”Ingen maskopi, ingen obstruktion, fullständigt och totalt frikännande.”

I ett Twitterinlägg skriver Vita husets pressekreterare Sarah Sanders att ”justitiedepartementets avgörande är ett totalt och fullständigt frikännande av USA:s president”. Hon hänvisar till justitieminister Barrs sammanfattning av Rysslandsutredningen, där det framgår att han och departementet inte anser att bevisen för att president Trump skulle ha gjort sig skyldig till förhindrande av rättvisan räcker.

Seger för Trump

SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt säger att det är en stor seger för Trump, framför allt det som står på sidan två i rapporten.

– Här skriver han (Mueller reds. anm.) att utredningen visar att det inte finns några som helst bevis för att någon i Trumps kampanj har haft samröre med Ryssland, vilket är precis vad presidenten hävdat i två år, säger hon.

För Demokraterna kommer sidan tre att vara mest intressant, där handlar det om förhindrande av rättvisan, att Trump ska ha försökt påverka till exempel genom att sparka FBI-chefen James Comey.

– Där skriver man att även om den här rapporten inte friar presidenten från ett brott så innebär det heller inte att man dömer honom för det, utan man lämnar över till justitiedepartementet att avgöra om presidenten har begått ett brott eller ej, vilket justitiedepartementet skriver att han inte har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet