Paul Manafort var Trumps kampanjchef mellan maj och augusti 2016 men tvingades avgå samma år. Arkivbild. Foto: Reuters/TT

Trumps förre kampanjchef Paul Manafort får ytterligare straff

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan dömdes Paul Manafort till knappt fyra års fängelse och miljonböter för bankbedrägeri och skattebrott. Under onsdagen kom ännu en dom som gäller två anklagelser om korruption och försök till vittnespåverkan.

– Jag är ledsen för vad jag har gjort och alla aktiviteter som lett till att vi är här i dag, sa Paul Manafort till domaren.

Den tidigare kampanjchefen för USA:s president Donald Trump har haft en minst sagt turbulent tid sedan han tvingades avgå år 2016.

Med några veckor kvar till hans 70-årsdag stod det under onsdagen klart att Paul Manafort döms till ytterligare 73 månaders fängelse – men 30 av dessa ska avtjänas simultant med det förra straffet.

Trump och Ryssland

Hans straff förlängdes därmed med drygt tre och ett halvt års tid i fängelse. Dessutom väcker en delstatsdomstol nya åtal mot honom.

Manafort var ångerfull

Det var senast i förra veckan som Manafort tilldelades ett fängelsestraff på 47 månader, samt miljonbelopp i böter. Ett lindrigt straff ansåg många, då åklagaren Robert Mueller hade yrkat på 24 år.

Men samtidigt var det mycket som pekade på att onsdagens dom skulle slå hårdare, bland annat för att brottet han stod anklagad är grövre i juridisk mening.

Manafort uppgavs vara mycket mer ångerfull än tidigare i onsdagens domstol, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kampanjchef i några månader

Det var inom den så kallade Rysslandsutredningen som det blev känt att Manafort tagit emot olagliga betalningar från Ukrainas proryska regering mellan åren 2007 och 2012. 

Manafort hann bara vara Trumps kampanjchef i några få månader, och har också anklagats för att medvetet ljugit för utredarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet