Trumps kampanjchef Paul Manafort. Foto: TT

Trumps kampanjledare avgår

Uppdaterad
Publicerad

Paul Manafort, kampanjledare hos republikanernas presidentkandidat Donald Trump, avgår.

Donald Trump lovordade Manafort efter beskedet och kallade hans arbete med kampanjen för ”verkligt professionellt”, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP.

Manafort avgår bland annat sedan det avslöjats att han arbetat för ett pro-ryskt parti i Ukraina.

USA-val 2016

Paul Manafort var en av de mest politiskt erfarna i staben runt Trump. Han har tidigare varit rådgivare åt flera republikanska presidentkandidater.

Häromdagen avslöjade tidningen New York Times att Manafort misstänks ha tagit emot över 100 miljoner kronor från Ukrainas förra proryska regering, vilket reste nya frågetecken om den republikanske presidentkandidatens koppling till Ryssland.

12,7 miljoner dollar

Enligt handskrivna dokument ska Manafort ska ha fått omkring 12,7 miljoner dollar (cirka 107 miljoner kronor) i kontanta utbetalningar från den proryska Janukovytjadministrationen i Ukraina mellan 2007 och 2012.

Det är oklart vad syftet med utbetalningarna var. Utredarna undersöker fortfarande om Manafort verkligen har tagit emot pengarna.

Nya chefer

Även de vikande opinionssiffrorna har lett till att Donald Trump gjort stora förändingar i sin kampanjledning. Så sent som i går kom rapporter om att Trump tillsätter nya chefer, kända för att uppmuntra hans buffliga och rättframma stil.

– Jag vill vinna. Det är därför jag tar in fantastiska människor som vet hur man vinner och som älskar att vinna, sade Trump till tidningen The Wall Street Journal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet