En ensam man protesterar mot Paul Manafort (t.h) medan den tidigare kampanjchefen är på väg till domstolen tillsammans med sin talesperson Jason Maloni. Foto: Jacquelyn Martin/TT

Mueller yrkade på 24 års fängelse för Trumps tidigare kampanjchef

Uppdaterad
Publicerad

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort befanns i augusti i 2018 skyldig till flera bank- och skattebedrägerier. Robert Mueller, som leder Rysslandsutredningen, vill att Manafort döms till fängelse i upp till 24 år och 5 månader, efter att han brutit mot deras uppgörelse.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller skriver i sitt underlag till en domstol i Virginia att Paul Manafort bör dömas till fängelse i mellan 19 år och 7 månader och 24 år och 5 månader. Dessutom bör han enligt Mueller betala böter på mellan 50 000 och 24 miljoner dollar, rapporterar amerikanska medier.

Tidigare i veckan slog en federal domare i USA fast att president Donald Trumps tidigare kampanjchef Manafort avsiktligt ljugit när han frågades ut inom ramarna för Muellers så kallade Rysslandsutredning. Därmed bröt Manafort mot den uppgörelse från i september då han erkände sig skyldig men skulle få ett lindrigare straff i utbyte mot samarbete med Mueller.

En av sju som åtalas

69-årige Paul Manafort befanns i augusti i fjol skyldig till flera bank- och skattebedrägerier.

Manafort är en av sju tidigare kampanjarbetare hos president Trump som åtalats inom ramarna för Muellerutredningen. Tidigare i år åtalades även bland annat den tidigare Trump-rådgivaren Roger Stone som arbetat med både Nixon, Reagan och Bush den äldre.

Domen väntas meddelas den 13 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.