Soldater ur ryska nationalgardet blockerar demonstranternas tillträde till Pusjkintorget i centrala Moskva Foto: Alexander NEMENOV / AFP

Föräldrarna tog med barn på demonstration – åklagaren vill omhänderta barnet

Uppdaterad
Publicerad

Två föräldrar tog med sitt ettåriga barn till protesterna i Moskva. Nu har myndigheter startat en process i ett försök att frånta föräldrarna barnet, som de menar ska ha blivit utsatt för fara.

Under de senaste veckorna har stora folkmassor gått ut på Moskvas gator och torg för att kräva fria val. Uppemot 2 000 personer ska ha gripits efter att poliser försökt bryta upp demonstrationerna. Missnöjet handlar om att att flera oppositionella politiker stoppats från att delta i lokalvalet i september. Flera politiker har även gripits och hamnat på sjukhus, en av dem är oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som dömts till fängelse i 30 dagar.

I protesterna den 27 juli tog föräldrarna med sin ettåriga son till protesterna, rapporterar CNN. Med sig hade paret en vän – som också bar på barnet under delar av protesterna. Ryska åklagare menar att pojken riskerat hamna i fara, både rent kroppsligt men även moraliskt.

Fallet ska tas upp inför en domstol, som kommer avgöra vad som händer med ettåringen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att barnet blivit omhändertaget. Det stämmer inte, utan det pågår en process som ska se över huruvida barnet ska omhändertas eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.