Polisen som jagar demonstranter i Zimbabwes huvudstad Harare under fredagen. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Demonstrationer i Zimbabwe brutalt nerslagna av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Zimbabwes huvudstad Harare slog till med tårgas och batonger. På bilder från fredagen syns hur skadade demonstranter släpas från gatorna. Nu har oppositionen avblåst planerade demonstrationer av rädsla för mer våld.

Oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC) gav sig ut på gatorna i Harare under fredagen.

Tanken var att det skulle vara den första i en rad demonstrationer mot den korruptionsanklagade regeringen. Inflationen är hög i landet. Det är brist på bröd och bensin. Och missnöjet är stort med president Emmerson Mnangagwa som tog över efter att Robert Mugabe tvingades ifrån makten 2017.

Förbjöd demonstrationen

Men redan under dagarna innan de planerade demonstrationerna ska sex politiska aktivister ha hämtats i sina hem mitt på natten och misshandlats. Och på torsdagen, dagen innan den planerade demonstrationen, gick polisen ut med att det skulle vara förbjudet att delta. Oppositionen försökte överklaga beslutet med hänvisning till demonstrationsrätten – men en domstol avslog deras överklagan.

När oppositionen ändå gick ut på gatorna i huvudstaden under fredagen slog polisen till direkt. Enligt Reuters ska polisen har slagit till med tårgas och vattenkanoner. Demonstranter ska ha slagits ner med batonger.

”Vill inte riskera människors liv”

På bilder från fredagen syns skadade demonstranter som släpas från gatorna. Och under eftermiddagen, svensk tid, kom beskedet från oppositionen om att de avblåser de planerade demonstrationerna.

– Vi vill inte riskera människors liv genom att fortsätta konfrontera dem. Hade vi valt att göra det hade vi haft blod på gatorna, säger oppositionsledaren Nelson Chamisa enligt Reuters.

Han fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta mobilisera men ni kommer se en förändring i vår strategi. Vi möter en konfrontationsregim och då måste du ha en taktik som står över dem.

Enligt polisen i Zimbabwe har 91 personer gripits i samband med demonstrationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.