Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten som blev borgmästare, som blev utrikesminister som blev premiärminister – för att sedan tvingas avgå. Foto: Oliver Matthys/AP/TT, Jessica Gow/TT

Det här är Boris Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Han är journalisten som blev borgmästare, utrikesminister och premiärminister – för att sedan lämna posten som Toryledare.

Boris Johnson har väckt starka känslor under hela sin karriär.

Boris Johnson avgår som Toryledare, det meddelade han under en pressträff vid regeringshögkvarteret 10 Downing street. Beskedet kommer efter flera skandaler i den brittiska regeringen. Skandalen som fått namnet ”Partygate”, med uppgifter om dans och drickande under lockdown, avlöstes av att den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher avgått efter anklagelser om att ha tafsat på två män när han var berusad.

Men Boris Johnson har hamnat i blåsväder redan innan han tillträdde som premiärminister.

Se hans politiska karriär med maktkamper, profilering i brexitfrågan och vägen till den absoluta toppen av brittisk politik i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.