Amerikansk bourbon-whisky och amerikanska kläder kan bli dyrare som följd av de nya tullarna. Foto: Mark Humphrey/AP, Thomas Brun/TT

Det här betyder EU-tullarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag träder de nya EU-tullarna mot USA i kraft. Flera amerikanska varor ser ut att bli dyrare som en följd. SVT Nyheter reder ut vad det betyder och vilka varor det gäller.

Tidigare i år införde USA tullar på stål- och aluminiumprodukter från Europa. På fredagen ger EU svar på tal med tullar på 25 procent på flera USA-varor. Bland annat svarar man med tull på stål- och aluminiumvaror, men det finns också en hel del mer vardagliga inslag som nu kan bli dyrare för dig som konsument.

Populära livsmedel

Majs, bönor, ris och jordnötssmör är alla populära varor i det svenska köket, men nu kan de komma att bli dyrare. De står alla på listan över varor som påverkas av tullen.

Drycker

Apelsinjuice är ett återkommande inslag på många frukostbord, men även den kan komma att påverkas av tullarna. Även tranbärssaft kan komma att lämna ett större hål i plånboken än tidigare.

Tobak och alkohol

Vissa tobaksprodukter och Bourbon-whisky är andra amerikanska ting som påverkas.

Kläder och kosmetika

Det importeras en hel del kosmetika och kläder av amerikanska märken som vi ser dagligen. Jeans är ett exempel på en produkt som ofta ses som lite av en amerikansk klassiker. Men kanske tänker man nu efter en gång till innan man slår till på något häftigt märke, eftersom flera av dem kan bli lite dyrare än förut.

Motor

För den motorintresserade kan det finnas anledning att hålla ett öga på förändringar i priserna, för både tunga motorcyklar och fritidsbåtar påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.