Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från förödelsen efter översvämningarna i Libyen i klippet. Foto: SVT

Dödssiffran stiger efter skyfallen i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 5 100 personer har bekräftats omkomna i Libyen, där stormen Daniel härjat. Stormen har orsakat två dammar att kollapsa i kuststaden Darnah, och vittnen berättar att hela stadsdelar spolats ut i havet.

– Det är ett enormt arbete, säger Tage Zeineldin, katastrofrådgivare på Röda korset.

Dödssiffran efter översvämningarna i Libyen fortsätter att stiga. Nu har 5 100 personer bekräftats döda, och över 10 000 saknas fortfarande. Fler än 7 000 är skadade och vårdas på tillfälliga fältsjukhus.

– I det första skedet ligger fokus självklart på sök och räddning, och transport av dem som är skadade. Men man måste också snabbt ta hand om alla döda kroppar, säger Tage Zeineldin, katastrofrådgivare på svenska Röda korset, i Morgonstudion.

30 000 personer hemlösa

Men det kommer också behövas stöd och hjälp till dem som tvingats fly sina hem undan stormen, menar Tage Zeineldin. Totalt 30 000 personer har blivit hemlösa till följd av översvämningarna, enligt uppgifter från FN:s migrationsorganisation IOM.

I staden Darnah, där två dammar har kollapsat, beräknas ungefär en fjärdedel av staden vara totalt bortspolad. Enligt östra Libyens hälsominister Othman Abduljaleel har över 1 000 personer begravts i massgravar i staden.

”Tidsfönstret krymper snabbt”

Att förödelsen blev så total beror delvis på bristande infrastruktur. Libyen har sedan flera år tillbaka haft problem med stridande regeringar, och underhållet av till exempel dammarna i Darnah har eftersatts.

Flera länder har hittills skickat nödhjälp till Libyen. Bland annat har Italien skickat räddningspersonal, utrustning och översvämningsexperter.

– Tidsfönstret för att jobba med den här typen av insatser är litet, och det krymper otroligt snabbt. Förutom den nödhjälp vi håller på med nu kommer det givetvis behövas jättemycket resurser för att återuppbygga infrastruktur och folks hem, säger Tage Zeineldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.