Tåget som spårade ur i Saltsjöbaden den 15 januari 2013. Foto: TT

Utredning klar: Därför skenade tåget

Uppdaterad
Publicerad

Städerskan stängde bara tågdörren. Då åkte tåget i väg, kom upp i nästan 80 kilometer i timmen och kraschade in i ett bostadshus i Saltsjöbaden förra vintern.

Av haverirapporten från Statens haverikommission (SHK) framgår att den manöver som stängde tågdörren var kopplad så att motorn drog igång och eftersom tågets bromsar inte var i och spårets bromsanläggning var ur funktion så kunde tåget rulla ut på Saltsjöbanan.

Städerskan visste inte hur förarreglagen fungerade och hade inte en chans att stoppa tåget. Hon valde till slut att ta skydd i ett säte utanför förarhytten. Där påträffades hon svårt skadad av räddningspersonal efter kraschen.

Flera åtgärder vidtogs efter olyckan och SHK anser därför att det inte finns skäl att lämna några särskilda rekommendationer.

Pekades ut som brottsling

De spektakulära bilderna på tåget som kört in i flerbostadshuset, i kombination med uppgiften att städerskan stulit tåget, blev en världsnyhet. Både SL och tågoperatören Arriva hävdade att tåget inte kunde ha startats av misstag och den unga städerskan pekades felaktigt ut som en brottsling.

Tre dagar senare avskrevs brottsmisstankarna mot kvinnan sedan det visat sig att tåget visst kunde ha startats av misstag och polisens utredning visat på allvarliga säkerhetsbrister, både på tåget och på uppställningsplatsen. Ärendet blev formellt ett misstänkt arbetsmiljöbrott den 21 januari 2013, samma dag som SHK beslutade att göra en egen utredning av händelsen.

Arriva har skärpt säkerhetsrutiner

När ABC pratar med Tomas Hedenius som är kommunikationsdirektör på Arriva, säger han att man välkomnar haverikommissionens rapport.

– Det var det här vi misstänkte hade skett, säger Tomas Hedenius.

ABC: Till en början påstod ni och SL att tåget inte hade kunnat starta av sig själv.

– Jo, det är något vi snabbt tog tillbaka och beklagar hemskt mycket.

Inga tekniska förändringar har gjorts på tågen, men enligt Tomas Hedenius har man skärpt säkerhetsrutinerna för personalen.

– Vi skärpte våra säkerhetsregler kort efter olyckan och vi upplever att det fungerar bra i dagsläget, säger Tomas Hedenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet