Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör dykaren Michael Packard berätta om hur det gick till när han hamnade i valens mun. Foto: Storyblocks/SVT

Dykare fångades i valens gap: ”Jag är slut, död”

Uppdaterad
Publicerad

När 56-årige Michael Packard dök till havets botten var det med hjälp av simfötter och gastub. När han väl lämnade vattnet var det via munnen på en knölval som gapat efter för mycket. Den amerikanske dykaren överlevde 30 sekunder i havsbestens gap.

– Jag trodde jag skulle dö, berättar han.

Det var med siktet inställt på hummer som Packard dök i vattnet utanför Provincetown delstaten Massachussets, USA, under fredagen. Under sitt andra dyk för dagen i det uppskattningsvis 15-gradiga vattnet upplever han hela havets mångfald.

Stora stim av fiskar i olika storlekar simmar förbi medan han själv sökte sig mot botten i jakt på den kloförsedda delikatessen.

”Blir helt mörkt”

Men på väg ner, bara några meter från målet, får han en kraftig knuff av något.

– Och sedan blir det helt mörkt, berättar han för tidningen Cape Cod Times.

Den första tanken är att han inte bara attackerats av en vithaj utan också befinner sig inuti det fruktade djuret. Men när han försöker känna efter hittar han inga tänder och drar därför en annan slutsats: han har slukats av en val – närmare bestämt en kvölval.

– Jag var helt inuti den och jag tänkte för mig själv: det finns inte en chans att jag klarar mig. Jag är slut, död, berättar Packard.

Fördes till sjukhus

Men efter att ha börjat sparka och röra på sig häftigt började den förmodade valen göra samma sak. Efter uppskattningsvis 30 till 40 sekunder byts det kompakta mörkret mot dagsljus och Packard är tillbaka i vattnet.

En besättningsman som var kvar på Packards båt, och som drog upp honom ur havet, ska ha beskrivit den våldsamma aktiviteten i vattnet och som sedan följdes av att en val bryter ytan.

Packard fördes till sjukhus men kunde skrivas ut samma dag efter att ådragit sig ytliga skador.

”Aldrig hört hända”

Att människor skadas av valar är ovanligt, säger valforskaren Jooke Robbins till Cape Cod Times. Men att Packard tros ha fastnat i dess gap betyder inte att det var avsiktligt.

När knölvalar öppnar sina käftar blockeras synen för en kort stund, vilket gör att de ibland fastnar i nät eller annan fiskeutrustning. Men enligt Robbins är det mycket som måste gå fel för att ett valgap ska bli ett temporärt människofängelse.

– Det är något som jag aldrig har hört hända förut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.