KD-ledaren Ebba Busch Thor är först ut i SVT:s Tal till nationen. Foto: Daniel Wallmark

Ebba Busch Thor (KD): Böneutrop riskerar underlätta för dem som vill skapa parallellsamhällen

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar SVT:s ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”, där partiledarna berättar om sina framtidsvisioner. Först ut är Ebba Busch Thor som berättar varför KD säger nej till böneutrop och lovar att avsätta statsminister Stefan Löfven (S) om hon får chansen.

Alla partiledare i riksdagen har fått i uppgift att hålla varsitt tal, där de beskriver hur de vill att Sverige ska se ut om tio år. I ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028” får de oemotsagt 15 minuter att tala, direkt till väljarna.

Det här handlar talet om

I premiäravsnittet talar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor bland annat om böneutrop.

– Regelbundna och institutionaliserade böneutrop hör inte hemma i Sverige. Det tränger in i människors hem och går inte att undkomma. Dessutom riskerar utropen att underlätta för dem som vill skapa parallellsamhällen.

– Vi måste bli bättre på att markera vad som gäller här och vilka värderingar som inte är valbara. Annars kommer vi se både en växande främlingsfientlighet och ett växande utanförskap, säger hon.

”Röstar för att avsätta Löfven”

I sitt tal säger hon också att hon gärna avsätter statsministern.

– Kristdemokraterna kommer rösta för att avsätta Stefan Löfven. Vi kommer rösta för Ulf Kristersson som ny statsminister. Vi är inte rädda för att ta ansvar. Vi rev upp decemberöverenskommelsen. Vi har försökt få våra allianskollegor att gå med på att gå fram med en gemensam budget.

– Och jag lovar er. Finns möjligheten på valnatten att avsätta Stefan Löfven – och andra partier börjar darra – då kommer vi fortsatt stå fast. Kristdemokraterna är en garant för en ny regering – och utan oss blir det ingen alliansregering.

Tal till nationen är bandat från Andrakammarsalen i Riksdagshuset. Först ut, måndag 21 maj, är Ebba Busch Thor (KD) kl 02.00 på SVT Play och kl 19.15 i SVT1. Resterande partier följer sedan i storleksordning (väljarstöd i procent).

Sändningsordning:

Ebba Busch Thor (KD) –21 maj

Jan Björklund (L) –22 maj

Jonas Sjöstedt (V) –23 maj

Annie Lööf (C) – 24 maj

Isabella Lövin (MP) –28 maj

Jimmie Åkesson (SD) – 29 maj

Ulf Kristersson (M) – 30 maj

Stefan Löfven (S) –31 maj

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.