Enligt Ebba Busch Thor (KD) har partiledningen inte varit fullt ut informerad om hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet. Foto: Anders Wiklund/TT

Ebba Busch Thor om Adaktusson: ”Förtroendet är skadat”

Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor delar inte Lars Adaktussons bild, om att han meddelat partiledningen hur han röstat angående aborträtten.

– Det stämmer helt enkelt inte. Vi har självklart varit väl informerade om partilinjen, men om tillämpningen av partilinjen har vi inte haft information på det sätt som Lars Adaktusson påstår, sa hon under en pressträff på torsdagen.

Tycker du att han är lämplig som riksdagsledamot?

– Jag tycker inte att det är en diskussion för i dag.

I en intervju med TT vidhåller Lars Adaktusson att han rapporterat till partistyrelsen om hur han röstat.

– Det är bara att plocka fram och titta på det. När det gäller rapporterna till partistyrelsen började de varje månad från och med hösten 2015. Både när det gäller subsidiaritetsrapporterna och rapporterna till partistyrelsen finns det inte någon tvekan. De finns där, säger han till TT.

”Inte fått några anmärkningar”

Det var i onsdags som Lars Adaktusson meddelade att han lämnar KD:s partistyrelse och rollen som vice partiledare, efter kritiken mot hur han röstat i EU-parlamentet mot aborträtten. Enligt Adaktusson var partiledningen medvetna om hur han röstat.

– Jag är också väldigt trygg i att jag informerat partiledningen i Stockholm om mitt sätt att rösta. Jag har under mina fyra år inte fått några anmärkningar från partiledare eller partiledningen om mitt sätt att rösta, sa Lars Adaktusson i torsdagens P1 Morgon.

Tappar förtroende hos väljarna

Under torsdagen släppte DN och Ipsos sin junimätning där KD hamnar på 8 procent, vilket innebär att var tredje KD-väljare flytt partiet sedan i maj.

SVT Nyheter söker Lars Adaktusson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer