Lars Adaktusson utanför EU-parlamentet. Foto: Fredrik Persson/TT

Lars Adaktusson: ”Inte fått några anmärkningar om mitt sätt att rösta”

Uppdaterad
Publicerad

Igår meddelade Lars Adaktusson att han lämnar KD:s partistyrelse och rollen som vice partiledare. Detta efter kritiken mot hur han röstat i EU-parlamentet angående aborträtten. I Sveriges Radios P1-morgon vidhåller Lars Adaktusson dock att han följt partilinjen i frågan.

– Jag är väldigt trygg i att jag följt principerna. Jag är också väldigt trygg i att jag informerat partiledningen i Stockholm om mitt sätt att rösta. Jag har under mina fyra år inte fått några anmärkningar från partiledare, eller partiledningen, om mitt sätt att rösta, säger Lars Adaktusson i P1 Morgon.

Enligt källor till SVT och Sveriges Radio hade Adaktusson inte fått stanna kvar i Kristdemokraternas partistyrelse även om han ville. Lars Adaktusson själv uppger dock att lämnat självmant och att han fortfarande har en god relation till Ebba Busch Thor.

– Vi har en god relation, en korrekt relation. Vi har jobbat nära varandra under ett antal år nu, jag uppskattar Ebba väldigt mycket – hon har gjort fantastiska insatsers för kristdemokraterna. Och jag fortsätter som riksdagsledamot och arbetar med mitt uppdrag som utrikespolitisk talesperson, det är inte som att jag lämnar partiet. Jag kommer köra stenhårt framöver, säger Lars Adaktusson i P1 Morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.