KD:s före detta EU-parlamentarikern Lars Adaktussons sätt att rösta i abortfrågor fick stort genomslag i EU-valrörelsen bara några dagar innan valet den 26 maj. Foto: Pontus Lundahl/TT

Adaktusson lämnar KD:s partiledning – ”Ingen har uppmanat mig”

Publicerad

Lars Adaktusson lämnar KD:s partistyrelse och rollen som andra vice partiledare. Det beskedet ger KD-toppen under tisdagskvällen. Adaktusson anser att han saknade ledningens stöd när debatten blåste upp om hur han röstat i abortfrågan i EU.
– Förhoppning var att vi tillsammans kunde gå ut och bemöta anklagelserna kraftfull. Men nu blev det inte så, säger Adaktusson till Sveriges radio.

KD-toppen säger till Ekot att han inte tänker ställa upp för omval på partiets riksting senare i höst, men att han kommer fullfölja sina uppdrag tills de löper ut.

Anledningen till beslutet, enligt Adaktusson själv, är på grund av partiledningens sätt att bemöta den kritik han fick efter DN:s avslöjande om att han röstat mot aborträtten i EU-parlamentet vid 22 tillfällen.

Önskat partiet varit mer stöttande

Till Sveriges radio säger Adaktusson att han följt partiets linje hela tiden.

– Jag har under min tid som Europaparlamentariker följt den principiella linjen som mina företrädare följde. Jag står bakom partiets uppfattning om säkra och lagliga aborter men ändå blev det så att partiledningen tog avstånd från mitt sätt att rösta, säger Adaktusson till Ekot.

Adaktusson hade gärna velat att partiet varit mer stöttande i den storm av kritik som mötte honom strax före EU-valet.

– Både min ambition och förhoppning var att i den situation som uppstod, i slutet av valrörelsen, att vi tillsammans kunde gå ut och bemöta anklagelserna kraftfull. Men nu blev det inte så. Då uppstår en situation där man får fundera igenom vad det innebär för förtroendet, säger han.

”Ägt processen själv”

Samtidigt rapporterar Aftonbladet att källor inom partiet uppger att valberedning vill peta honom från partistyrelsen och från rollen som andre vice ordförande. Detta eftersom man saknar förtroende för honom. Adaktusson säger till Ekot att det var han själv som tog initiativet till beslutet.

– Ingen har uppmanat mig att ta det här beslutet, jag har ägt denna process själv tycker jag, säger Adaktusson.

KD-ordförande Torsten Larsson varken bekräftar eller dementerar ryktena om att Adaktusson petas från sin post.

”Vilka diskussioner valberedningen har haft, eller vilka kontakter och samtal som förts under arbetets gång, är inte offentligt. Valberedningen kommer att presentera nomineringarna i god tid innan rikstinget i november”, skriver Torsten Larsson, valberedningens ordförande i KD, i ett mejl till SVT Nyheter.

KD:s valberedning fick information om att Adaktusson inte tänker kandidera till några förtroendeuppdrag under onsdagen.

– Det är ett på många sätt tråkigt besked, Lars har varit uppskattad av många inom partiet. Sedan är det i och för sig inte svårt att förstå att han i det här läget känner att han vill ta det här steget, säger Torsten Larsson till TT.

Sitter kvar som riksdagsledamot

Adaktusson uppger att han kommer fullfölja sitt mandat som vice ordförande i partiet tills det löper ut i november. Han kommer dock sitta kvar som riksdagsledamot, skriver Expressen.

Den tidigare SVT-journalisten Lars Adaktusson var Kristdemokraternas toppkandidat i valet till EU-parlamentet 2014. Sedan 2017 har Adaktusson haft rollen som vice ordförande i partiet.

SVT har sökt Lars Adaktusson och Kristdemokraterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer