Behcet Barsom (KD) säger till SVT Nyheter att han kan tänka sig att avgå som Varuförsörjningsnämnden ordförande om förtroendet för honom är förbrukat. Foto: Jessica Gow/TT

Efter bristen på sjukvårdsmaterial – politiker överväger att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjukvårdsmaterial orsakade hundratals inställda operationer. Den omfattande kritik som efterföljt skandalen har gjort att ansvarig politiker nu funderar på att avgå.

– Jag ser ingen prestige i att sitta kvar till varje pris, säger Behcet Barsom, varuförsörjningsnämndens ordförande (KD).

SVT har tidigare berättat att Behcet Barsom (KD) erkänt att han och övriga politiker i nämnden borde ha satt in fler åtgärder när Apotekstjänst tog över uppdraget som leverantör till flera sjukhus i Mellansverige.

Bakgrunden är nämnden redan i somras fick ta del av en riskanalys som pekade på flera risker i samband med det snabba bytet av leverantör.

– De åtgärder som vidtogs var inte tillräckliga. Vi borde ha sett till att övergången från den gamla till den nya leverantören skedde stegvis, säger han.

”Inte varit delaktig”

Beslutet att upphandla Apotekstjänst fattades av den tidigare styrelsen för Varuförsörjningen och Behcet Barsom är besviken på sina företrädare som han menar duckar för frågor från journalister.

– Jag känner att jag har fått stå till svars för en process som jag inte varit delaktig i, säger han.

Beredd på konsekvenserna

Barsom menar samtidigt att han inte vill smita från det ansvar han har för situationen i dag. Om förtroendet för honom är förbrukat kommer han att avgå när situationen inte längre är lika kritisk, säger han.

– Jag är beredd att ta konsekvenserna för de beslut vi fattat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.