Försvarsexperten Johan Wiktorin säger vad han tycker om att MSB:s, Polisens och SOS Alarms sidor kraschade i helgen. Foto: TT

Efter Hesa Fredrik – försvarsexpert förväntar sig mer av myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Mänskliga faktorn låg bakom gårdagens miss med Hesa Fredrik-larmet i Stockholm. Otillräcklig kapacitet låg bakom den långsamma informationen kring falsklarmet, menar en försvarsexpert som ställer sig kritisk till myndigheternas krisberedskap på nätet.

Under söndagskvällen ljöd larmsignalen ”Hesa Fredrik” över Stockholm av misstag. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är inte ensam om att kritisera informationshanteringen som följde därfefter.

Måste tåla överföring

Johan Wiktorin är försvarsexpert och ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademien och han menar att hemsidorna som låg nere i samband med larmet borde ha tillräcklig kapacitet även när många går in på en och samma gång.

– Man har inte skaffat sig tillräcklig med bredbandskapacitet, de måste tåla mycket överföring. De bör ha samma nivå som de stora dagstidningarna har – minst. När 10.000 personer försöker söka information så är det ingenting jämfört med en överbelastningsattack.

LÄS MER: SOS Alarm: ”Mänskliga faktorn bakom felet”

”Helt oacceptabelt”

Säkerheten är underdimensionerad och är tillräckligt allvarligt för regeringen att gå vidare med, menar Wiktorin.

– Jag förutsätter att regeringen rättar till det här. Det är helt oacceptabelt att människor inte får den krisinformation från de sidor som ska ge krisinformation. De måste upphandla mer kapacitet och få pengar för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer