”Intrånget har orsakat att målsägande löper risk för identitetsstöld” Foto: TT

Efter intrånget – nu stäms Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gick Facebook ut med att 50 miljoner konton har hackats och ytterligare 40 miljoner konton löper risk för att ha blivit hackade. Nu har en stämningsansökan lämnats in.

Målsägare i stämningsansökan är Carla Echavarria från Kalifornien och Derrick Walker från Virginia men menar att stämningen är för alla amerikaner som drabbades av säkerhetsintrånget.

Carla Echavarria och Derrick Walker har under flera års tid varit Facebook-användare och haft förtroende för plattformen men efter säkerhetsintråget litar de inte längre på sociala medie-jätten.

 – Intrånget har orsakat att målsägande löper risk för identitetsstöld, skriver de i stämningsansökan.

Informations läckan kan leda till att andra konton blir hackade

De menar även att Facebook inte har hållit sitt löfte att inte dela användares privata information utan godkännande. I Facebooks användarvillkor står det att ”du har kontroll över vem som ser det du delar på Facebook.”

Echavarria och Walker skriver att informationen som hackarna kan ha fått tag på har högt värde.

– Namn, mejladresser, mejlkonton för återställning, telefonnummer, födelsedagar, inloggningkoder, svar på säkerhetsfrågor och annan information kan användas för att få tillgång till personers andra konton och webbsidor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer