Det dröja till hösten innan problemen med de långa köerna på Arlanda är lösta. Arkivbild. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Efter kökaoset – Swedavia kallas till trafikutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Statligt ägda Swedavia kallas till riksdagens trafikutskott under tisdagen för att diskutera orsakerna till de ovanligt långa köerna på Arlandas flygplats, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Vi inser givetvis att detta inte är en önskan från deras sida att det ska vara på detta vis, men likväl är det så här. Då är det rimligt att de får berätta för riksdagens trafikutskott – varför funkar det så illa, vad är de bakomliggande orsakerna och föra ett resonemang om hur vi kan ändra på detta, säger Anders Åkesson (C), vice ordförande i trafikutskottet, till radion.

Problemen på Arlanda, som har sin grund i personalbrist, har pågått i veckor och även under måndagen var det enligt Ekot flera hundra meters kö till säkerhetskontrollen.

Den som ska jobba med exempelvis säkerhetskontroller av passagerare måste prövas av Säkerhetspolisen och väntetiden för det har periodvis mer än fördubblats.

Enligt Swedavia kan det dröja till hösten innan problemen med de långa köerna är lösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.