Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline brehman/TT

Långa köer på flera flygplatser i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Köerna hopar sig på flera av Europas flygplatser. Personalbrist till följd av uppsägningar under pandemin är en av orsakerna till att resenärer nu får vänta i timmar i säkerhetskontroller och passköer.

– Tricket är att försöka välja avgångstider som inte andra väljer, om det nu finns ett trick överhuvudtaget, säger flyganalytikern Jan Ohlsson.

På Arlanda har köerna de senaste dagarna varit långa, i torsdags var trycket högt, med minst 45 minuters väntetid i säkerhetskontrollen. Personalbrist i säkerhetskontrollen och ett ökat tryck på resandet efter pandemin uppges som orsaker.

Nu kräver branschorganisationen Transportföretaget en lösning och vill ha ett möte med justitieminister Morgan Johansson (S).

– Om man inte får in fler snabbare, så kommer det att bli en väldigt bekymmersam sommar på Arlanda, säger Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen, till Ekot.

Uppmanas vara fyra timmar tidiga

Liknande kösituationer har uppstått vid bland annat Kastrups flygplats i Köpenhamn och Schiphol i Amsterdam. För att räkna med att hinna med sitt flyg uppmanar Schiphol resenärer till att komma fyra timmar innan avgång.

Även från Londonflygplatserna Heathrow och Stansted kommer rapporter om långa köer, framförallt i passkontrollen, rapporterar Evening Standard.

Flera faktorer bidrar

Det finns flera förklaringar till de långa köerna på Arlanda och andra europeiska flygplatser och personalbrist till följd av att folk sagts upp under pandemin är en starkt bidragande faktor. På Gardermoen i Norge har köerna inte varit lika långa, menar flygexperten Jan Ohlsson.

– Man har hanterat personalfrågan olika i de här länderna. Det finns en personalbrist, i Sverige har man tvingats avskeda folk medan man i Norge har kunnat permittera och behålla folk. Det är troligen anledningen till att köerna är kortare på Gardermoen än på Arlanda, säger Ohlsson.

Förändringar i vilka som reser påverkar också. Antalet affärsresenärer har blivit färre och privatresenärer som reser med lågprisbolag har oftare med många handbagagekollin, vilket sinkar köerna i säkerhetkontrollerna.

”En ledningsfråga”

Att flygtrafiken återhämtat sig snabbare än väntat efter bottennivån under pandemin då resandet lamslogs av restriktioner är också en orsak, enligt Jan Ohlsson:

– Vi är inte riktigt uppe på 2019 års nivåer, men vi är bra nära. Det här är en ledningsfråga, det är dåligt hanterat och myndigheter är inte kända för att tänka utanför boxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.