Fransk polis sätter upp myndighetsbeslut utanför moskén i förorten Pantin. Foto: TT

Videohets mot läraren före mordet – nu stängs moské i Paris

Uppdaterad
Publicerad

En av Paris stora moskéer, den i förorten Pantin, stängs på order av inrikesministern. Detta för att moskén delat en video som sägs ha triggat mordet på läraren Samuel Paty som visat Mohammed-karikatyrer.

– Vi vill skicka ett meddelande till de islamistiska miljöerna i Frankrike, säger Frankrikes inrikesminister Gérard Darmanin.

Läraren Samuel Paty blev mördad och halshuggen i fredags. President Emmanuel Macron kommenterade på söndagen mordet och sa att islamisterna inte ska kunna sova lugnt i Frankrike längre.

– Det är dags att rädslan byter sida, sa Macron. 

Lärare halshuggen i Frankrike

Nu börjar konsekvenserna av denna utstakade politik att märkas. Bland annat stängs en av Paris stora moskéer.

Video med hätskt språk

Moskén stängs för att ha vidarebefordrat en video med hätskt språk där läraren kallas för ”gangster”. Videon lades ursprungligen ut av en förälder med barn i skolan där den mördade läraren undervisade.

Videon uppmanar inte till våld men lärarens adress avslöjas för att andra ska höra av sig till honom. Dessutom innehåller den falsk information, efter vad som framkommit efteråt, om vad läraren gjort och inte gjort.

Föräldern bakom videon var en av dem som greps strax efter dådet.

Vill förbjuda organisationer

Regeringen vill också förbjuda två muslimska organisationer. En av dem är kollektivet mot islamofobi i Frankrike (CCIF) känd för sin kartläggning av islamfientliga beteenden i landet, som till exempel attacker mot kvinnor som bär slöja. 

Organisationens motståndare har länge hävdat att CCIF är en paraplyorganisation för islamistiska intressen och att de inte försvarar alla muslimer, så som muslimska kvinnor som blir attackerade för att de inte bär slöja eller för att de kritiserar inslag i islam.

Ska skydda republikens värderingar

Nu ska lagrådet i Frankrike avgöra om förbuden är förenliga med fransk lagstiftning. Utöver detta har franska civilministern träffat ansvariga för sociala plattformar för att undersöka hur de kan bidra till att stoppa skadlig spridning av idéer som strider mot republikens grundläggande värderingar. 

Beskedet från regeringen om att de ska utvisa 250 personer med kopplingar till radikala islamistiska miljöer har varit bestämda sedan innan dådet mot läraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärare halshuggen i Frankrike

Mer i ämnet