”När plundrandet startar, startar skjutandet” skrev president Donald Trump i ett Facebookinlägg. Men på Facebook höjdes ingen varningsflagga inför inlägget – vilket Mark Zuckerberg fått kritik för. Foto: Michael Reynolds/EPA/Patrick Semansky/AP

Zuckerberg ser över Facebooks regler

Uppdaterad
Publicerad

Mark Zuckerberg har utsatts för hård kritik efter att kontroversiella inlägg från Donald Trump fått ligga kvar på plattformen under den senaste tidens massprotester. Nu säger Facebookgrundaren att man ska se över reglerna och föra en diskussion om hot om statlig våldsanvändning.

”När plundrandet startar, startar skjutandet” – så skrev president Donald Trump i ett uppmärksammat Facebookinlägg som syftar till den senaste tidens protester i USA efter att amerikanen George Floyd dött till följd av polisens övervåld.    

Trumps Facebookinlägg har tolkats som ett hot mot demonstranter och publicerades även på Twitter, där inlägget markerades med en varning om våldsbejakande innehåll.

Men på Facebook höjdes ingen varningsflagga inför inlägget.

Donald Trump själv nekar att han har uppmanat till våld. Samtidigt sa Mark Zuckerberg att han blev personligt känslomässigt illa berörd av Trumps uttalande men att man på grund av värnandet om yttrandefriheten skulle låta inlägget få ligga kvar så att varje användare själv fick bilda sig en uppfattning.

Intern kritik

Zuckerbergs hållning har sedan dess kritiserats internt, bland annat av programmeraren Timothy Aveni som nu har sagt upp sig.

– (Facebook, reds. anm) kommer att fortsätta flytta fram gränserna varje gång Trump skärper tonen och hitta ursäkt efter ursäkt för att inte agera mot alltmer farlig retorik, skriver Aveni enligt TT.

Kritiken verkar ha fått fäste och Mark Zuckerberg lägger nu om kursen och överväger att ändra reglerna för hur inlägg ska hanteras. 

I ett långt Facebookinlägg presenterade Zuckerberg under lördagen en lista med sju områden där företaget kommer att föra diskussioner om ”förbättring”.

Ser över policy

– Vi kommer att gå igenom våra regler angående diskussion om hot om statlig våldsanvändning för att se över om vi bör göra några ändringar.

Zuckerberg skriver vidare att det finns två specifika omständigheter under policyn som Facebook kommer att granska:

– Den första handlar om fall av överdriven användning av polis- eller statsstyrka. Med tanke på USA:s känsliga historia, förtjänar detta särskild hänsyn. Det andra fallet är när ett land har pågående våldsamma konflikter eller stor civil oro.

Facebookgrundaren understryker i sitt uttalande att det inte är säkert att några ändringar kommer att göras på alla punkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer