Foto: Scanpix

Hundratals jobb bort vid Volvo

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Volvo Personvagnar drabbats av bilkrisen. Personalstyrkan minskas med upp till 300 personer, enligt uppgifter till SVT.

Under sommaren har försäljningen för Volvo Personvagnar gått allt sämre. Företaget har ännu inte offentliggjort någon statistik för juli men på flera av företagets viktigaste marknader viker försäljningen kraftigt.

Den första oktober skärs produktionen i Torslandafabriken i Göteborg ned med närmare 10 procent.

Redan före semestern tog företaget  ett beslut att minska produktionen med 8.000 bilar genom att hålla fabrikerna i Belgien och Sverige stängda längre än det planerade semesteruppehållet..

Men detta räcker inte. Företagsledning har därför beslutat att minska produktionstakten på den viktiga Torslandafabriken. I dag producerar Göteborgsanläggningen 57 bilar i timmen. Från den första oktober blir det 52 bilar. Det beskedet har också lämats till underleverantörerna.

Volvo vill inte kommentera

Beslutet innebär inga uppsägningar men 200-300 personer som hyrts in från bemanningsföretag kommer inte att få sina kontrakt förlängda.

– Minskade volymer och minskade intäkter. Då måste vi parera med minskad personal och det resonemanget för man redan nu hos leverantörerna, säger Fredrik Sidahl, VD för branschorganisationen FKG.

De nya neddragningarna slår inte lika hårt mot Volvos fabrik i Gent i Belgien där Volvos senaste bilmodell V40 nu produceras.

Sveriges Television har sökt Volvos pressavdelning för en kommentar.

–Vi kommer att lämna mer information i samband med att vi publicerar vårt halvårsresultat den 5 september, säger bolagets presschef Per-Åke Fröberg. Tills dess avböjer vi att ge några uppgifter om vår produktion eller försäljning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volvo cars

Mer i ämnet