Efter förlusterna i USA jobbar Alecta nu för att kundernas rättigheter ska tas tillvara. ”Vi har legal representation på plats i USA för att hantera den juridiska processen”, skriver bolaget på sin webbplats. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Alecta säljer innehav i krisbank – gått back totalt 20 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 20 miljarder kronor. Så mycket har pensionsjätten Alecta gått back efter den senaste tidens bankkaos, rapporterar Dagens Industri.

På tisdagen kom beskedet att Alecta sålt hela sitt innehav i den krisande amerikanska banken First Republic. Försäljningen skedde till en förlust på 7,5 miljarder kronor, vilket motsvarar 77 procent av det investerade kapitalet på 9,7 miljarder.

I en kommentar till Bloomberg skriver Alectas vd Magnus Billing att ”osäkerheten kring bankens framtid är för stor”. Alecta har köpt aktier i First Republic sedan 2019 och var fram till försäljningen bankens femte största aktieägare.

Totala förlusten: 19,6 miljarder

Pensionsbolaget, som förvaltar tjänstepensionen för 2,6 miljoner svenskar, har hamnat i blåsväder den senaste tiden på grund av sitt innehav i de kollapsade amerikanska nischbankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank. Alecta hade pumpat in sammanlagt 12,1 miljarder kronor i de två bankerna. Pengar som gick förlorade när krisen var ett faktum.

Därmed har Alecta gått back totalt 19,6 miljarder kronor till följd sina investeringar i de krisdrabbade bankerna, skriver Dagens Industri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.