Den amerikanska finansinspektionen SEC inleder en utredning gällande Ericssons agerande i Irak. Foto: Jonas Ekströmmer/TT

Amerikansk finansmyndighet utreder Ericssons agerande i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska finansinspektionen SEC inleder en utredning gällande Ericssons agerande i Irak, uppger bolaget i ett pressmedelande.

Den amerikanska finansmyndigheten Securities and Exchange Commission (SEC) har inlett en utredning relaterat till ”frågor som beskrivs i bolagets internutredning om Irak från 2019.”, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

Bolaget uppger vidare att det är för tidigt att avgöra eller förutse resultatet av utredningen men uppger att man ”samarbetar fullt ut” med myndigheten. 

Misstänks för mutbrott

I februari 2022 meddelade Ericsson att allvarliga brott mot regler och affärsetik upptäckts i en tidigare hemlig internutredning från 2019 om bolagets verksamhet i Irak. Det efter att SVT:s uppdrag granskning och journalistnätverket ICIJ ställt upprepade frågor om ärendet till bolaget.

I en intervju med Dagen industri uppgav Ericsson vd Börje Ekholm att anställda kan ha mutat IS för att kunna transportera utrustning genom områden som kontrollerades av terrororganisationen. 

“Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, sa han till Di.  

Knappt två veckor senare kunde Uppdrag granskning avslöja hur Islamiska staten krävde pengar av Ericsson för att bedriva verksamhet i IS-kontrollerade områden. Enligt uppgifter handlade det om en summa på 20 miljoner kronor.

Via mellanhänder nåddes en överenskommelse med terrorsekten – sen kunde företaget fortsätta med sin verksamhet.

Utreds av Riksenheten mot korruption

Sedan tidigare har åklagare vid Riksenheten mot korruption inlett en förundersökning efter avslöjandena om de misstänkta mutbrotten.

Ericsson har tidigare också kontaktats av USA:s justitiedepartementet som kritiserar att bolaget inte informerat myndigheten om de interna utredningar som Uppdrag Granskning avslöjat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.