Att Magdalena Andersson (S) kommer göra sitt bästa för att ta åt sig äran för de fina finanserna är självklart, menar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Foto: TT

Analys: En vårbudget som bäddar för rejält valfläsk

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Högkonjunktur, rejäla överskott och högre sysselsättning än väntat. När finansminister Magdalena Andersson (S) i dag lägger fram sin tredje vårbudget krattar hon manegen för en frikostig valbudget nästa år. Huvudnumret inför valet blir stora investeringar i välfärden men att minska klyftorna genom stora skattehöjningar är fortfarande inte finansministerns melodi.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Att regeringen planerar stora satsningar på offentlig sektor blev uppenbart på Socialdemokraternas kongress i förra veckan. Redan i sitt en dag försenade inledningstal pekade statsminister Stefan Löfven (S) ut färdriktningen:

– Vänner, därför ska vi anställa tiotusental efter tiotusental av nya kvinnor och män i välfärden under den kommande mandatperioden.

Vårbudgeten 2017

Och när han avslutade kongressen slog han fast:

– Vi är i ett helt nytt läge. Svensk ekonomi är stark.

Ljuv musik för regeringen

För en regering bestående av två partier som båda riskerar usla valresultat om dagens opinionssiffror står sig är det förstås ljuv musik.

Enligt Ekonomistyrningsverket landar överskotten i år på 15 miljarder för att växa till 90 miljarder 2020. En prognos som ledde till rubriken “Magdalena Andersson badar i pengar” i Dagens Industri.

Regeringen lär knappast vara mer pessimistisk i sina beräkningar – snarare tvärtom.

Vill ta åt sig äran

Att Magdalena Andersson (S) kommer göra sitt bästa för att ta åt sig äran för de fina finanserna är självklart.

Hon kommer peka på att man vänt trenden i sjukförsäkringen, pressat ner migrationskostnaderna och fört en stram finanspolitik.

Lika självklart är det att oppositionen kommer säga att de ljusa siffrorna är högkonjunkturens förtjänst.

Störst satsning på polisen

Totalt satsar regeringen 3,1 miljarder i vårbudgeten där den största utgiften är 700 miljoner extra till polisen. Miljöpartiet får sitt genom 500 miljoner extra till lokala klimatinvesteringar i det så kallade klimatklivet.

En halv miljard till skolor i utsatta områden passar också in i en vårbudget med ledorden “För trygghet och en hållbar framtid”.

Det gör även de 500 miljonerna extra till förlossningsvården som Vänsterpartiet lyfter fram som sitt främsta bidrag.

LÄS MER: S satsar på 10.000 nya poliser och två nya utbildningar

Ger en aning om valbudgeten

Men vårbudgeten blir främst en föraning om de stora utgifter som väntar i budgeten inför valåret. På senare tid har Magdalena Andersson allt oftare talat om ökade klyftor. I sitt tal på S-kongressen slog hon till exempel fast:

– Att bekämpa den växande ojämlikheten är vår främsta uppgift i regeringsställning.

Men svaret är inte förmögenhetsskatt, ny arvsskatt, fastighetsskatt eller höjda kapitalskatter som partivänstern och Vänsterpartiet vill. Att stämplas som skattehöjare är fortsatt inget som lockar Magdalena Andersson (S), även om oppositionen gör sitt bästa med de 40 miljarder som den rödgröna regeringen hittills har höjt skatterna med.

Istället ska klyftorna minska genom investeringar i välfärden och massiva satsningar på offentliga jobb.

Väntad kritik

Kritiken från oppositionen lär knappast få några förvånade ögonbryn att höjas. Att spendera i högkonjunktur är en oklok ekonomisk politik. Istället ska man spara i de berömda ladorna inför en väntande lågkonjunktur och de reformer man gör måste vara finansierade krona för krona, lyder den välkända kritiken.

Och framför allt – regeringen missar ett utmärkt tillfälle att genomföra de nödvändiga strukturreformer som får in utrikesfödda på arbetsmarknaden.

Men även oppositionen vill spendera mer pengar på offentlig sektor, åtminstone när det gäller försvaret och polisen – en match Socialdemokraterna nu försöker vinna genom att lova 10.000 fler polisanställda till 2024.

Lär ändå missa vallöfte

Inriktningen på fler jobb i offentlig sektor gör att regeringen kan komma ett steg närmare vallöftet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Men det lär knappast räcka.

Sysselsättningen är visserligen högre än väntat men arbetslösheten är fortsatt för hög för att målet ska vara möjligt att nå.

Klart är att finansministern redan börjat tillaga sitt valfläsk. Planen är att vinna valet med en frikostig valbudget.

Om det lyckas flyttar Magdalena Andersson fram positionen som Stefan Löfvens kronprinsessa ytterligare ett steg.

Detta vet vi om budgeten

Några av de hittills kända förslagen:

  • Brytpunkten för statlig skatt räknas inte upp enligt lag. Höjd skatt, 150 kronor i månaden, för dem som tjänar runt 39 000 kronor i månaden och uppåt, 200 kronor mer på månadsinkomster på cirka 60 000 kronor och uppåt. Genomförs 2018.
  • Sänkt skatt för pensionärer, med som mest uppemot 200 kronor i månaden på pensioner runt 14 000 kronor i månaden. 2018.
  • Sänkt skatt för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning (förtidspension). 2018.
  • Höjd skatt för utlandsboende. 2018.
  • Ändrad miljöskatt på bilar. 2018.
  • Höjd skatt på bilförmån. 2018.
  • 105 miljoner till kommunerna för extra sommarjobb. 2017.
  • Flygskatt. 2018.

Några tidigare tagna beslut om ändrade skatter och ersättningar som inte ingår i budgeten, men som börjar gälla senare i år eller nästa år:

  • Höjd elskatt för hushåll i två steg, det första från 1 juli 2017. 2019 kommer elskatten ha höjts med cirka en tusenlapp per år och hushåll, en skatteväxling som ett led i att främst kärnkraftsindustrin får sänkt skatt.
  • Höjt underhållsstöd för äldre barn. 2018
  • Höjd garantiersättning för förtidspensionärer. 1 juli 2017.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet