Analys: Mer pengar till klimatteknik när fossilindustrin blir olönsam

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Omslaget på GQ ikoniserade Greta Thunberg likt en onkel Sam som strängt pekar finger med uppmaningen att göra sin plikt har blivit plakataffisch. Men fingret skulle också kunna pekas av de riskkapitalister som vill investera i klimat-teknik men saknar tillräckligt med färska och lovande startups att plöja ned dem i: Starta fler bolag som satsar på teknik för omställning!

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Fingret kan också pekas tillbaka till investerarna att ta större risk med pengarna. Att våga ha en längre tidshorisont för kapitalet innan det avkrävs avkastning. Framför allt gäller det för mer forskningsnära klimatteknik där tiden till eventuell lönsamhet är längre. En del riskkapitalfirmor är specialiserade på det, men de är mer av ett undantag.

Planetens megamiljardärer som Bill Gates och Jeff Bezos har startat klimatfonder designade för just det: satsa på teknologier som kan klimatrevolutionera branscher eller åtminstone väsentligt minska utsläppen i dem. Men deras miljarder räcker inte.

Klimatkrisen
Greta Thunbergs omslagsbild i tidningen GQ har blivit en onkel Sam-parafras. Foto: Protest by design/Faksimil

Ingen förbjuder komjölk

Fingret pekar på dig som konsument. I vissa branscher ser det ut som att marknadens osynliga hand redan är igång och får saker att hända. Kött” utan kött eller ”mjölk” utan mjölk är exempel där efterfrågan drivit produktutvecklingen. Ingen har förbjudit högrevsburgare eller komjölk. Men i sektorer där det krävs ännu mer kapital och även ny infrastruktur för att våga satsa hållbart, talar både företagsledare och riskkapitalister om betydelsen av politisk styrning för att omställningen ska kunna ta fart.

Så fingret pekar även på våra demokratisk valda. Politisk styrning kan ske på hela skalan, från att ge ekonomiska incitament för omställning genom subventioner och beskattning till att helt förbjuda klimatskadlig verksamhet.

Flygbränslet ett moment 22

Flyget är ett bra exempel. Det är redan i dag möjligt att ta bort en stor del av utsläppen med hjälp av alternativ som biobränsle, men det är betydligt dyrare. För att det inte produceras tillräckligt. För att investeringar i produktionen av det inte kommit igång tillräckligt. För att inte tillräckligt många flygbolag köper in det. För att inte tillräckligt många resenärer efterfrågar det. Moment 22.

Amerikanska United Airlines lovar nollutsläpp 2050 och satsar på ny teknik, men säger att det kommer behövas reglering och incitament utifrån för att man ska nå dit. Inget flygbolag vill ju ensamt höja biljettpriset under en övergångsperiod tills hållbara bränslen och nya flygplansmodeller är konkurrenskraftiga. Det modiga företag som går i bräschen riskerar gå under.

Beslut om elflyg hjälper

En typ av sådan hjälp utifrån är det norska beslutet att 2040 endast tillåta eldrivna flygplan på korta distanser. När jag träffar entreprenören Anders Forslund i en hangar utanför Göteborg där han tar fram ett elflygplan, lyfter han fram det norska beslutet som ett ”praktexempel på hur man ska jobba med klimatarbete”. När han sålde in sin idé till riskkapitalister vid en Draknästet-liknande tillställning för ett par år sedan så var det norska elflygskravet en viktig del av hans tvåminuterspitch på investerarna.

Kapital värdelöst utan talang

”Climate Tech” lockar till sig allt mer riskkapital. Man ser att det är där framtidens avkastning finns. Ju snarare den fossila businessen blir olönsam, desto mer kapital kommer flöda till de gröna entreprenörerna. Men de behöver också bli fler. Kapital är värdelöst utan talang.

Fingret pekar därmed även på dig som har kompetensen att hitta på, utveckla och skapa affärer utifrån grön teknik. Eller som Diego Saez Gil, grundare av ett AI-baserat företag för återplantering av träd svarade när jag frågade vad hans mål är: ”göra så att fler smarta ingenjörer i Silicon Valley jobbar med att fixa klimatkrisen istället för att få folk att klicka på annonser”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatkrisen

Mer i ämnet