Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen delges misstanke i Swedbankutredning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Birgitte Bonnesen delges misstanke i Swedbankutredning

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen är kallad till polisförhör och kommer att delges misstanke om brott. Det uppger hennes advokat Per E Samuelson för Dagens Nyheter.

Delgivningen kommer att ske vid ett polisförhör som äger rum någon gång den kommande veckan, berättar Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson för Dagens Nyheter.

– Jag känner mig trygg med att hon inte har gjort sig skyldig till det minsta fel, säger Per E Samuelson till Dagens Nyheter.

Swedbank och penningtvätten

Birgitte Bonnesen fick sparken från Swedbank i slutet av mars förra året efter att SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjat omfattande penningtvätt hos Swedbank. Som vd och koncernchef tonade hon en längre tid ner riskerna banken stod inför.

Inledde förundersökning

I februari 2019 beslutade chefsåklagare Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten att inleda förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Anledningen var en artikel i Dagens Nyheter med uppgifter om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen som avslöjades av SVT Nyheter och ”Uppdrag granskning” veckan innan.

– Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatt utredningen får visa vilken information som lämnats, sa Thomas Langrot då i en kommentar.

Efter en razzia mot Swedbanks huvudkontor utökades misstankarna till att också gälla grovt svindleri.

SVT Nyheter söker åklagare Tomas Langrot och advokat Per E Samuelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet