Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre begrepp du behöver ha koll på för att fatta inflationen. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

Därför är dagens besked rätt så dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen är på väg ned, ser det ut som. Men bakom ett trendbrott på ytan finns en alltjämt stigande inflation som borde oroa Riksbanken så pass att de riskerar ta i med en dubbel räntehöjning nästa gång.

I videon hör du SVT:s ekonomikommentator reda ut begreppen att ha koll på för att veta vart inflationen är på väg, egentligen.

Ja, risken för ytterligare räntehöjningar ökar rejält. För samtidigt som den totala inflationen sjunker så stiger den så kallade ”underliggande inflationen” – som inte räknar med energipriser och ränteeffekter.

– När den underliggande inflationen stiger är det extra oroväckande. Det är den som Riksbankens räntehöjningar är tänkta att bita på, och får man inte ned den, så kommer Riksbanken vara pressad att höja räntan mera, säger SVT:s Alexander Norén.

Inflationen mäts som prisförändringar på årsbasis. Under måndagen släpptes statistik från SCB som visar på prisförändringarna mellan december och januari.

Det är framför allt tre inflationsmått som används av bedömare och Riksbanken. KPI (total inflation), KPIF (inflation exklusive ränteförändringar), och KPIF exklusive energi (underliggande inflationen).

KPI: 11,7 procent (12,3 procent i december)

KPIF: 9, 3 procent (10,2 procent i december)

KPIF exklusive energiprodukter: 8,7 procent (8,4 procent i december)

Sammanställning: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.