Därför blev den tyska pandemihanteringen en succé

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lett till nya nedstängningar och striktare restriktioner i stora delar av Europa igen. Åtgärder som får negativa effekter på ekonomin. Men i Tyskland har ekonomin inte blivit lika lidande som i övriga Europa. Vad beror det på?  

När coronapandemin bröt ut i våras var Tyskland snabba med att stänga ner flera delar av samhället. De införde restriktioner och samtidigt massiva ekonomiska stödåtgärder.   

– Man sänkte momsen för att få fler att konsumera mer. Det kom oannonserat och förvånade många ekonomer, säger Christoffer Wendick, SVT:s tidigare Europakorrespondent i Ekonomibyrån.  

Öronmärkt start-up

Ninni Löfgren Tischer som arbetar som affärsområdeschef på tysk-svenska handelskammaren håller med:   

– Man har sett att momssänkningen har gett effekt. Det har varit några lite ovanliga åtgärder, säger hon.   

Ett annat sådant exempel är öronmärkta pengar till start up-bolag, som är en viktig del av näringslivet, berättar hon.

Även företag som tvingas hålla stängt på grund av pandemin och därmed får ett stort inkomstbortfall får hjälp med flera miljarder.   

– Nu sjösätts 10 miljarder euro till omsättningsskydd till företag som caféer, restauranger och butiker. De ska få 75 procent av de förlorade intäkterna. Och det är starkt, konstaterar Eva Häussling, handelsexpert på Svenskt Näringsliv.   

Viktiga för hela Europas ekonomi  

Men även om Tyskland klarat sig bättre än många andra europeiska länder så är landets ekonomi stukad av pandemin. Tyskland upplevde den värsta kvartalsnedgången i BNP någonsin under andra kvartalet i år med ett ras på 11,7 procent.   

– Alla var överens om att det behövde göras stora åtgärder i våras. Inte bara för Tysklands skull utan också för Europa. Tyskland har en viktig roll i den inre marknaden. Inte minst nu när Tyskland har ordförandeskapet i EU, säger Eva Häussling.  

Tung spelare

Tyskland står för en femtedel av hela Europas ekonomi och är ett av världens största industriländer. Att de fortsätter att importera och exportera varor är helt avgörande för flera av Europas länder.   

– I våras när gränserna stängdes så drabbades företagen svårt, de fick inte sina leveranser. Det man lärt sig nu är att hålla gränserna öppna för annars blir det stillestånd i ekonomin, berättar Christoffer Wendick.   

– Ja, Tyskland är ju motorn i Europas ekonomi, fyller Eva Häussling på Svenskt Näringsliv i. 

Här kan du se hela Ekonomibyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.