Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Foto: Michael Jansson

Den lönsamma kryptofarmen – en tom lada

Uppdaterad
Publicerad

Förutom de två svenska bankerna har även flera populära europeiska finansbloggare gått i god för den lettiska bedrägerimisstänkta låneplattformen Envestio. En av bloggarna besökte till och med plattformen i Riga – och blev lurad.

Vid sidan om IT-jobbet drev snart 40-årige Jørgen Wolf finanssajten och bloggen ”Financially Free”. Bloggen växte snabbt och har blivit en av Europas mest populära.

Besök i Riga

Den 28 juni 2018 gick Jørgen Wolf och hans mamma ombord på ett Bombardierplan på väg till Riga. Resan var ett sätt att uppfylla bloggens motto: ”Gör alltid din egen research”.

På det två dagar långa Rigaschemat fanns besök på det nya spännande bolaget Envestios kontor, möte med ledningen och utflykt till några av projekten. På bloggen är han öppen med att han får provision på 2,5 procent av de pengar som hans läsare investerar i Envestio.

På en av bilderna från resan som Jørgen lade ut på sin blogg ler bolagets vd och Jørgen Wolf rakt in i kameran medan de flexar sina muskler och tar kraftigt i hand.

Efter en halvtimmes trevligt samtal och ytterligare några fototillfällen med mamma är det dags för utflykt. De får titta på ett utlovat restaurangbyggprojekt mitt i Riga, en ”kryptofarmscontainer” och ett energiverk.

Men vad Jørgen Wolf aldrig får veta är att byggprojektet än idag inte blivit av och när SVT besöker ”farmen” finns där bara en tom betonglada från Sovjettiden. Inga hårddiskar. Inga av de nödvändiga högspänningsledningarna. Dessutom har det tredje investeringsobjektet, energiverket, under flera år utretts för misstänkt bedrägeri.

”Väldigt positiv”

På bloggen sammanfattar han sin resa med att han är ”väldigt positiv” över vad han fått se av Envestio .

I februari 2020 skriver Jørgen ett blogginlägg som inte är som de tidigare. Han skriver om en planerad flytt till Portugal med familjen men att något hänt.

Blogginlägget avslutas abrupt med en mening där det står om hur Envestioplattformen och ytterligare en låneplattform plötsligt försvunnit ”och alla mina pengar med dem”.

I ett mail till SVT skriver Jørgen Wolf att han, hans mamma och flera vänner förlorade ”stora belopp” på Envestio.

Han tycker det är fel att fokusera på bloggarna.

”Fokus borde ligga på de kriminella, inte ovetande investerare som gjorde stora förluster”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer