Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Morberg i Ekonomibyrån. Foto: SVT

Per Morberg: ”Det är så mycket smuts i maten”

Publicerad

Kocken Per Morberg välkomnar att fler äter vegetariskt men ifrågasätter samtidigt att många väljer halvfabrikat som enligt honom innehåller så mycket smuts.

– Med smuts menar jag tillsatser och ämnen för att maten ska bevaras. Samtidigt tror han att kött kommer fortsätta att ätas i hundratals år.

Även kokboksförfattaren Lotta Lundgren är tveksam till processad mat och halvfabrikat som kan innehålla mycket fett och socker – att ha ultraprocessad mat är oavsett om du gör den på kött eller växter så är det inte nyttigt.

”Inte alla över en kam”

Livsmedelsverkets dietist Anna-Karin Lindroos tycker inte att man ska dra alla produkter över en kam och tillägger

– Men en del produkter kan innehålla för mycket salt och mättat fett. Ett bra sätt att ta reda på om en produkt är bra är titta efter om den är nyckelhålsmärkt. Vill man inte äta kött och mjölkprodukter är det allra viktigaste att tänka på att äta tillräckligt med baljväxter, grönsaker, frukt och fullkornsprodukter, säger Anna-Karin Lindroos.

Se hela avsnitt 8 av Ekonomibyrån – ”Kött är dött” – här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer